Dc Wanica brengt bezoek aan Bloedbank Libi Makandra

DC Wanica brengt bezoek aan Bloedbank Libi MakandraSinds 21 mei 2016 is de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis (NBB) een buiten-bloedinzameling-locatie gestart bij Libi Makandra te Lelydorp. Districtscommissaris Roline Samsoedien heeft op zaterdag 15 oktober een bezoek gebracht aan Libi Makandra en de bloedinzameling aldaar. De dc heeft aangegeven dat zij besloten heeft een bezoek af te leggen aan de bloedinzameling, vanwege het feit dat zij bij de opening van de bloedbank niet aanwezig kon zijn vanwege persoonlijke redenen. Omdat de dc echter van mening is dat de inzamelingsafdeling te Libi Makandra een belangrijke locatie is voor de gemeenschap in het district Wanica heeft zij besloten alsnog een bezoek af te leggen. De dc zegt blij te zijn met deze locatie.
“Libi Makandra is een begrip in de gemeenschap en ze hebben onder andere uitgebreid met een EHBO-post, een ambulanceservice en nu een bloedbank en dat is alleen een waardetoevoeging. Er zijn veel mensen die bloed willen afstaan, maar daarvoor helemaal naar Paramaribo moeten. Door te decentraliseren en deze dienst dus naar het district te brengen, is het voor de burgers gemakkelijker geworden om bloed af te staan.” De bloedbank te Libi Makandra heeft sinds haar instelling ruim 100 bloeddonoren geregistreerd. Hiervan geven voorlopig 30 al bloed. Een groot deel hiervan moet nog opgeroepen worden. Verder is de bloedbank bezig met het vergroten van haar bestand. In dit kader geeft de dc aan dat er aan veel promotie gedaan moet worden om meer potentiele donoren te interesseren om die stap te nemen bloeddonor te worden. De dc zegt dat in samenwerking van de bloedbank er flyers verstrekt zullen worden en ander promotiemateriaal. “Het commissariaat zal zelf ook participeren aan de promotie door deze flyers uit te delen. Ook kunnen oproepen gepost worden op de facebookaccount van het commissariaat, BIC Wanica. We hebben ook in onze wachtruimte op het commissariaat een scherm waar er filmpjes van de bloedbank getoond kunnen worden aan de mensen die aan het wachten zijn op hun vergunningen of toestemmingen. Zo kan het commissariaat ook een handje meehelpen het bestand van de bloedbank te vergroten”, aldus dc Samsoedien.
Onder de bezoekers was tevens ook de directeur van de Bloedbank in Amsterdam en tevens transfusiearts Martin Smid aanwezig. Smid zegt ook onder de indruk te zijn van de wijze waarop het project gedragen wordt. Er zijn wel altijd zaken die beter kunnen. “Men beoogt ook altijd meer donoren te krijgen en het proces van bloedverkrijging te verbeteren.” Ten aanzien van bloeddonaties zoals die geschieden in Nederland in vergelijking met Suriname zegt de transfusiearts eerder meer overeenkomsten te zien dan verschillen. Mensen zijn toch begaan met het lot van anderen, waardoor men die stap doet. De reden daartoe zijn ook hetzelfde. “De grootste motivator is wanneer een familielid of een vriend of iemand dichtbij jouw hulp nodig heeft. Die drang om hulp te bieden, motiveert mensen om uiteindelijk die stap te nemen”, aldus Smid.
Vooralsnog is de bloedinzameling te Libi Makandra alleen 1 keer in de maand open. Doordat het aantal donoren nog niet veel zijn, is besloten dit 1 keer per maand te houden. Zodra het aantal toeneemt, zal de bloedbank vaker open zijn. De Bloedbank doet een beroep op de Surinaamse gemeenschap om zich op te geven als bloeddonor en bloed af te staan. Je kunt meerdere mensen het leven redden en alom de zieke mens hulp bieden.

error: Kopiëren mag niet!