LVV werkt aan faciliterende maatregelen voor agrariërs via FSA

FSA-voorzitter Prahlad Sewdien en LVV-minister Soeresh Algoe (foto: Kevin Ngadimin)
FSA-voorzitter Prahlad Sewdien en LVV-minister Soeresh Algoe (foto: Kevin Ngadimin)
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) hebben op 14 oktober een samenwerkingsintentie beklonken. Er is een intentieverklaring (MoU) getekend, waarmee, het ministerie nu een overkoepelend orgaan in de agrarische sector heeft als aanspreek- en onderhandelpunt. “Wij zijn al zeker 10 jaren bezig geweest om dit tot een feit te maken”, zegt minister Soeresh Algoe. “Vanuit de overheid maken wij beleid en praten tot veel stakeholders. Echter merken wij op dat doordat er veel afzonderlijke coöperaties waren, het moeilijker was om te communiceren en beleid uit te stippelen. Met de federatie, waarin alle sub-sectoren vertegenwoordigd zijn, is het makkelijker communiceren en beleid te maken”, stelt de minister.
De federatie werd op 30 mei 2016 geproclameerd. Onlangs werd er op een algemene ledenvergadering officieel een voorzitter gekozen in de persoon van Prahlad Sewdien. Volgens Sewdien zijn er al sinds de jaren ‘80 pogingen gemaakt om een samenwerking met de overheid te beklinken. “Laten wij hopen dat deze federatie niet hetzelfde lot ondergaat als de voorgaande pogingen. Eén partij zal in zijn eentje nooit het agrarisch beleid kunnen uitstippelen en uitvoeren. Het moet samen worden gedaan”, stelt Sewdien. Indertijd werd er ook veel gesproken over Suriname als voedselschuur voor het Caribisch gebied. Vanwege de ontwikkelingen in de afgelopen jaren bleek er niet veel van terecht te zijn gekomen. In de huidige economische situatie lijkt het volgens critici ook niet te zullen gebeuren, terwijl de regering er wel hoop voor heeft.
“Toen de regering had aangekaart om voedselproducent van de Caricom te worden, zei ik dat wij ervoor gaan omdat het haalbaar is. Natuurlijk zijn dingen die gedaan moet worden. Ten eerste moet je de laboratoriumfaciliteiten hebben. Ook moet je de federatie hebben, want niet de overheid, maar de stakeholders produceren. De faciliteiten moeten gecreëerd worden en wetgeving moet in place zijn. Wij blijven op ons standpunt. Het is een proces. Je wordt niet van de ene op de andere dag een producent van Caricom. Wij zijn bezig met de faciliterende maatregelen”, aldus Algoe.

error: Kopiëren mag niet!