Ondernemer 8 maanden niet betaald

Ondernemer Kisoorkoemar R. heeft werkzaamheden uitgevoerd voor het directoraat Openbaar Groen. Hij geeft aan ongeveer 8 maanden niet betaald te zijn. De staat had van de ondernemer een bus ingehuurd die hij zelf reed, waarmee hij medewerkers van het directoraat vervoerde van Stolkersijver naar het directoraat of de stad afhangend van de plaats waar zij hun werkzaamheden moesten doen. Als voornaamste taken heeft dit directoraat het verfraaien van de binnenstad door het aanbrengen van beplantingen, het uitvoeren van diverse schoonmaakactiviteiten (bezemen/vegen), het neerzetten van pleinen en gebouwen ten behoeve van de gemeenschap en het uitvoeren van onderhoud aan de terreinen van de verschillende monumenten.
Deze ondernemer had dus als taak voor vervoer te zorgen, waarvoor het directoraat hem moest betalen. De ondernemer was in dienst genomen van 1 januari 2015 tot 31 december 2015 en weer van 1 januari 2016 naar 31 januari 2016. In de overeenkomst die de verhuurder heeft getekend met het directoraat staat aangegeven dat de bus ten behoeve van directoraat in het district Commewijne voor de middagdienst (route 3) verhuurd zou worden. Het voertuig zou dienst doen van maandag tot en met vrijdag en zaterdag tussen de normale werkuren. Onderhoud, reparaties en servicebeurten zijn volledig ter rekening van de verhuurder. Na afloop van zijn contract heeft zoals afgesproken de ondernemer het geld moeten declareren. Hij heeft vervolgens wel reçu’s ontvangen ter bevestiging van de ontvangst van ingediende facturen echter is hij over 8 maanden niet betaald. Het bedrag is nu komen te staan op SRD 56.000. De ondernemer zegt nu zijn geld nodig te hebben. “Ik ben een kleine ondernemer. Ik heb maar een bus waarmee ik de kost verdien. Het wordt op deze manier moeilijk voor mij.” De ondernemer zegt al de kosten van zijn bus, banden en olie op zich genomen te hebben. Vooralsnog heeft hij nog van het directoraat van het ministerie van Financiën gehoord wanneer hij over zijn geld zal beschikken.
Gerrit Breinburg, directeur van Openbaar Groen, zegt dat een overeenkomst met iemand getekend wordt wanneer het directoraat daarvoor groen licht heeft gehad van de staat. “Zolang het ministerie van Financiën heeft aangegeven dat het geld daarvoor administratief wordt vrijgemaakt. Het is vervolgens zo dat wanneer men een prestatie heeft geleverd, men overgaat tot het declareren van het geld en handelen wij dat administratief af. Daarna wordt er een reçu uitgeschreven.” Volgens de directeur wordt een reçu uitgeschreven op basis van de beschikbare gelden die Financiën heeft vrijgegeven. De afdeling Comptabiliteit van het ministerie komt dan controleren als de informatie juist is. Administratief heeft Openbaar Groen zich gehouden aan hetgeen in de overeenkomst staat. De uiteindelijke uitbetaling ligt daarna bij Financiën. “Het ministerie zijn bevoegdheid gaat tot het uitschrijven van het reçu waarna de rest ligt aan Financiën. Wat wij proberen te doen, is aan Financiën aan te geven dat de ondernemer zo snel mogelijk uitbetaald moet worden, omdat wij het zelf ook lastig vinden dat zij tot een bepaalde datum niet zijn betaald.” De OW-minister heeft meerdere malen met zijn collega gesproken, waarbij gekeken wordt wat er voor de mensen gedaan kan worden om hen uit de brand te helpen. “Als aangedragen optie zeggen we soms zelf dat wanneer men bijvoorbeeld een jaar achterstand heeft, dat de mensen tenminste een kwartaal uitbetaald worden. Wij pleiten voor deze zaken en daarvan is men niet op de hoogte. Wat wij aan de aannemers voorhouden, is een brief te schrijven naar Financiën waarbij men als bijlage de kopie van de reçu’s bijdoet en hun situatie bespreekt”, aldus Breinburg. Wat het directoraat betreft, zegt de directeur dat hoe graag men ook zou willen het directoraat verder niets kan doen.

error: Kopiëren mag niet!