Met bevende stem: ‘Hulde aan de Suralco’

“Ik wijd deze bijeenkomst op aan de Suralco, de bauxietindustrie in Suriname. Suralco wordt op 19 december 100 jaar. Zonder de Suralco zou mijn leven niet hetzelfde zijn geweest. Trouwens, de geschiedenis van ons land zou anders zijn geweest.” Met deze woorden bracht industrieel Harrypersad Boedjawan hulde aan de Surinaamse Aluminium Company (Suralco).
Ideologen en idioten
“Me firi fu kre dat de honderdste jaardag van Suralco samenvalt met het sluiten van het bedrijf, dat eens onze nationale trots was. Het had niet zover hoeven te komen. En het is echt niet zoals ideologen en idioten beweren dat het de schuld is van multinational Alcoa en Suralco, dat het verkeerd is gelopen. Wij, Suriname moet de hand in eigen boezem steken en nalaten Alcoa en Suralco een trap na te geven. Ere wie eer toekomt. Tegenwoordig hoor je allerlei verhalen van betweters, die Alcoa en Suralco afschilderen als uitbuiters en meer van dat soort scheldwoorden spuwen.”
Loopbaan bij de Suralco
Boedjawan schetste zijn loopbaan en toonde dankbaarheid tegenover zijn werkgever. “Voordat ik op 18-jarige leeftijd in 1964 voor de Suralco ging werken, verkocht ik baddoeken, zakken en tassen op de Centrale Markt.” Zijn stem brak, het huilen nabij vervolgde hij: “Binnen 2 jaar maakte ik vorderingen van leerling tot volwas constructiewerker. In 1978 vestigde ik mij als zelfstandig ondernemer en werd contractor bij Suralco. Vandaag is het bedrijf gesloten. Maar ik werk er nog steeds om de plant te Paranam te onderhouden. Het ondernemerschap is waarschijnlijk in mijn bloed, maar bij Suralco heb ik veel geleerd. Hoe het moet. Hoe het steeds beter kan. Discipline en zorgvuldigheid werden mij bijgebracht. Producten van kwaliteit vervaardigen was een vereiste. Er werd voor het milieu en veiligheid op het werk gezorgd. Deze vorming is mij goed van pas gekomen bij het opzetten van mijn eigen bedrijf, dat in de loop van de tijd is uitgegroeid tot de Holding Maatschappij Cobo NV. Suralco heeft model gestaan voor de Holding Maatschappij Cobo NV.”
Niet de enige
De spreker verklaarde niet de enige te zijn die dankzij de mogelijkheid door Suralco geboden, kon stijgen op de maatschappelijke ladder. Met mij zijn er velen die het hebben gemaakt. “Dankbaarheid en hulde aan de Suralco is zondermeer op z’n plaats.”

error: Kopiëren mag niet!