Goed controlemechanisme vereist bij invoering BTW

Het ligt in de bedoeling dat de overheid de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) in januari 2018 zal invoeren. Er was eerder aangegeven dat het Internationaal Monetair Fonds zich terug kon vinden in de introductie van de wet-BTW, die voorziet in het betalen van belasting bij aanschaf van goederen en producten. Het IMF is van mening dat BTW Suriname weerbaarder zal maken tegen schommelende marktprijzen van grondstoffen. Suriname loopt door onderfacturering tussen de 30 en 40 procent aan invoerrechten mis. Wat voor invloed dit zal hebben op de consument is niet te overzien, gezien de hoge koers die als gevolg heeft een stijging van de winkelprijzen. Komt erbij kijken dat de douanekoers thans hoger ligt dan de straatkoers. De voorzitter van de Consumentenkring Suriname (CKS), Albert Alleyne, heeft goed geluisterd naar hetgeen de voorzitter van C-47, Robby Berenstein, heeft aangegeven met betrekking tot de BTW. “De heer Berenstein heeft onder ander gesproken over de gevolgen die dit stelsel zal hebben voor de werkende klasse. Berenstein heeft het dus heel mooi gezegd dat de mensen die veel verdienen juist degene zijn die nauwelijks belasting betalen. Deze personen doen er alles aan om deze te ontlopen. Wanneer men dus praat over het invoeren van BTW, moet het niet dubbel zijn. Het moet niet zo zijn dat men loonbelasting betaalt en daarna nog BTW.” De CKS-voorzitter zegt daar verschrikkelijk veel moeite mee te zullen hebben.
De Consumentenkring Suriname heeft volgens Alleyne geen andere informatie gehad over de BTW dan de informatie die zij al lang heeft dat deze geïntroduceerd zal worden. “Het is op zich een goede zaak en ik denk dat met de BTW er veel meer inzicht zal komen in de verdiensten van de winkeliers. Aan de ene kant vinden we het een goed idee, maar aan de andere kant maken we ons zorgen over de haalbaarheid. Vooral als we zien dat alles gedoogd wordt in dit land. Als er geen efficiënt controleapparaat ontwikkeld wordt, betekent het dat personen misbruik kunnen maken van dit systeem, waardoor het geld uit de zakken van de consument geklopt zal worden onder het mom van BTW. Wij merken nu al dat er heel inefficiënt gewerkt wordt bij de belastingen.”
Met een goed controlemechanisme zal de belastingdienst inzicht krijgen in de werkelijke verdiensten als zij het werk goed doet ten aanzien van de winkeliers. “Men hoort steeds dat er wordt gesproken over arme en kleine winkeliers, maar wanneer wij de omzet turven en bekijken, merken we dat er sprake is van hoge bedragen uitgaande van de winstmarge. Er moet dus goede controle zijn, anders gaat de consument personen rijk maken”, aldus Albert Alleyne.

error: Kopiëren mag niet!