De regering wenst gebruik te maken van de huidige lage rentetarieven op de wereldmarkt en presenteert tegelijkertijd de recente positieve ontwikkelingen in het land om staatsobligaties ter beschikking te stellen op de wereldmarkt. Dit roept volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), juist meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Het leenbeleid van de overheid is naar zijn oordeel onduidelijk, niet transparant en de argumentatie is niet altijd consistent. “Met dezelfde Oppenheimer waar er momenteel mee wordt gewerkt, is er niet lang terug tegen 8,6% een lening gesloten. Leenden wij toen om de lage rente? Je leent nooit om lage rente, maar om doelen te realiseren voor het land. Als je doelen wilt bereiken, maakt het niet uit als de rente hoog of laag is. Men moet het werk doen”, stelt Ramautarsing.
‘In 2013 is dezelfde minister van Financiën, die toen de governor was van de Centrale Bank van Suriname, langs de hele wereld geweest om geld te lenen. Uiteindelijk ging de zaak niet door, terwijl al de uitgaven qua onderhandelingen en reiskosten ook niet zijn terugverdiend. Zes maanden geleden zijn wij bij Oppenheimer US$150 miljoen gaan zoeken en kwamen met 86 miljoen terug met een 8,6% rente. Toen hadden wij nog een BB- rating. Nu hebben wij een B- rating. Wij zijn gedowngraded. Dat wil zeggen dat de rente voor ons duurder zal worden”, stelt de econoom. Wat voor Ramautarsing ook onduidelijk blijkt te zijn, is waarvoor het geld precies zal worden aangewend. De regering kan nog niet bewijzen hoe zij de US$1.8 miljard van de Islamic Development Bank zal invullen. “Nu gaan wij ineens weer de hele wereld langs”, stelt Ramautarsing.
De intentie voor deze uitgifte die meer vragen oproept dan antwoorden biedt, resulteert volgens de econoom uiteindelijk in weinig vertrouwen. Prudent macro-economisch beleid van de afgelopen maanden heeft volgens de regering geleid tot stabilisatie van de wisselkoers, terwijl de recente opening van de Newmont goudmijn, toename van de inkomsten uit de goudexport en de besparingen op de valutamarkt als resultaat van het operationeel worden van de raffinaderij van Staatsolie, garanties zullen zijn voor investeerders in de obligatie. Het bogen op ‘prudent macro-economisch beleid’ ziet de VES-voorzitter ook niet zitten. “Wij leden van de vereniging moeten dan volgens mij ons schoolgeld terughalen, want wij hebben andere dingen geleerd inzake prudent macro-economisch beleid”, meent de VES-voorzitter.
Als de internationale gemeenschap erin trapt, is volgens Ramautarsing een ander hoofdstuk. Van belang is dat Suriname de eigen staatshuishouding op orde brengt. “Als wij kijken naar de begroting van 2017, dan zijn wij van plan SRD 4.2 miljard meer uit te geven dan wij verdienen in het land. Dit is geen macro-economisch prudent beleid. Wij kunnen het verschil niet blijven dekken met leningen. Wij moeten echt de tering naar de nering gaan zetten”, aldus Ramautarsing.
Kavish Ganesh