Vanwege de klimatologische veranderingen in onze Caribische regio en de effecten hiervan op Suriname, is er nader gekeken naar alle factoren die directe negatieve invloeden kunnen hebben op de kust van Suriname. Per 1 januari 2016 heeft het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen de schelpzand afgravingen in de gehele kustvlakte tijdelijk stopgezet voor de uitvoer van een assessment studie. In samenwerking met WWF heeft het ministerie de afgelopen periode enkele presentaties gehouden. De afgelopen week is het resultaat van de studie, ‘Assessment of impacts of coastal sea shell and sandmining’, die ongeveer zes maanden heeft geduurd, gepresenteerd door WWF aan onder andere districtscommissarissen, districtscommissarissen in spe, de politie, bestuursambtenaren en mijninspecteurs van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst.
Volgens Kathleen Gersie MSc., coastal morphologist, zijn ritsen de afgelopen jaren belangrijk geweest als natuurlijke bescherming van de kust tegen zeegolven. Bij toekomstige initiatieven voor ‘coastal zone management’ moet de rol van de schelpen meegenomen worden. Er zal een groter bewustzijn moeten komen onder bevolking en participatie van alle betrokkenen en lokale autoriteiten over het functioneren van de Surinaamse kust en de belangrijkheid van ritsen, modderbanken en mangroven. Mevrouw Gersie gaf verder aan dat de weinige stranden in Suriname beschermd moeten worden. Er moeten regels en wetten komen met betrekking tot mijnactiviteiten. De rol van deze stranden als natuurlijke kustbescherming, recreatieplaats en broedplaats voor zeeschildpadden moet benadrukt worden. Ook zal uitgekeken moeten worden naar andere alternatieven voor constructiedoeleinden. Vanwege de nood voor meer data en ‘data sharing’ ten behoeve van beslissingen aangaande de kust, moet een kust observatiesysteem worden opgezet.
Valerie Lalji, onderdirecteur op het ministerie van NH, gaf aan dat er nog een studie moet komen over landinwaartse afgravingen. Ook daar zijn de zandafgravingen stopgezet. Het onderzoek landinwaarts zal moeten uitwijzen wat het effect is van de zandopgravingen voor de drinkwatervoorziening van ons land. Alle voorzieningen voor het tweede onderzoek zijn al in place. Dit onderzoek kan ongeveer 6 maanden duren. Het ministerie zal verder in samenwerking met WWF een publieke presentatie organiseren, om ervoor zorg te dragen dat de totale samenleving is geïnformeerd. Eerder zijn er presentaties gehouden voor de Raad van Ministers, DNA-leden en concessiehouders.