11 oktober: International Day of the Girl Child

Zou het niet perfect zijn als in alle delen van de wereld meisjes toegang zouden hebben tot de basis levensbehoeften, een leven vrij van geweld zouden leiden, gelijke kansen zouden hebben en hun rechten zouden worden nageleefd?
Om ervoor te zorgen dat meisjes naar school kunnen gaan, een leven vrij van geweld kunnen leiden, gelijke kansen kunnen krijgen, heeft de Verenigde Naties (VN) 11 oktober uitgeroepen tot Wereldmeisjesdag, ‘International Day of the Girl Child’. Op deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor de achtergestelde positie van meisjes en de verscheidene problemen waarmee zij worden geconfronteerd. Deze dag werd wereldwijd voor het eerst herdacht op 11 oktober 2012. Suriname heeft daaraan meegedaan middels een toneelopvoering in het district Nickerie, georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken/Bureau Genderaangelegenheden.
Het thema van Wereldmeisjesdag 2016 is Girls’ Progress = Goals’ Progress: A Global Girl Data Movement. Met dit thema wil de ‘United Nations Children’s Fund’ (Unicef) de nadruk leggen op het verzamelen en analyseren van data die specifiek gericht zijn op meisjes. Volgens Unicef kan er met specifieke data over meisjes beter beleid geformuleerd worden. Verder zal het gemakkelijker zijn de kansen en uitdagingen van meisjes te identificeren en oplossingen aan te dragen voor de meest urgente problemen.
Helaas zijn er nog miljoenen meisjes op de wereld die in extreme armoede leven, worden gediscrimineerd, slachtoffer zijn van geweld, geen toegang hebben tot onderwijs kortom hun rechten worden niet nageleefd. Niet te vergeten kinderhuwelijken, kinderprostitutie en het verwijderen van vrouwelijke foetussen. Het is van eminent belang dat rechten van meisjes worden nageleefd. Het ‘empoweren’ van en investeren in meisjes zal op vele gebieden een positieve bijdrage leveren, waaronder economische groei, het uitroeien van armoede, geweld en discriminatie.
Natuurlijk zijn er ook meisjes die een leven vrij van geweld leiden, ze hebben toegang tot de basis levensbehoeften, hebben toegang tot onderwijs, hun rechten worden nageleefd. Ben jij als meisje in deze gelukkige omstandigheid, maak er dan gretig gebruik van, want het is niet een ieder gegund.
Ik mag laat in de avond niet op straat,
Anders wordt er over mij gepraat!
Ik word gediscrimineerd,
Minderwaardig ben ik, dat wordt mij aangeleerd!
Ik mag niet verder studeren,
Koken en kleren wassen moet ik leren.
Ik ben het slachtoffer van schelden en slaan,
Want dat is ten allen tijde toegestaan!
Zoveel ellende omdat ik een meisje ben,
Zoveel pijn omdat ik me rechten niet ken!
Ik zal u dit vertellen,
Niemand kan mij teleurstellen!
Ik heb oneindig veel kracht,
Dat had u zeker niet verwacht!
Ik zet door,
En ik ga elke keer ervoor!!!
Jagan D.
Bureau Genderaangelegenheden Suriname
Ministerie van Binnenlandse Zaken

error: Kopiëren mag niet!