Nurmohamed sceptisch over intenties regering bij IsDB-lening

DNA-lid Nurmohamed wijst op het gedrag van de regering en het risico van het niet kunnen betalen van de lening en rente van de Islamic Development Bank. De regering heeft alle hoop gevestigd op de Islamic Development Bank. Als het goed gaat, gaat het goed, maar als het slecht gaat, krijgt de IsDB straks de schuld. Dat zegt Nurmohamed op basis van het feit dat de regering feest heeft gevierd toen de deal met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd gesloten, om vervolgens hetzelfde IMF te bekladden als ‘koud’. Gezien ook de IsDB een gerespecteerde financiële instelling is, moet volgens Nurmohamed voorkomen worden dat dezelfde situatie met de IsDB zich voordoet.
De regering mist volgens de parlementariër de uitgangspunten van IsDB, te weten goed beleid, ethiek, transparantie en het beleid over de Sustainable Development Goals, waar de regering op dit moment helemaal niet aan denkt. “Een hoge mate van goed beleid, transparantie en ethiek is belangrijk voor de IsDB. De intentie moet goed zijn. Dat is juist iets waarvoor ik bang ben. Als je projecten om bijvoorbeeld populistische reden wilt doen, dan is dat geen goede intentie. Dat zal niet goed inslaan bij de IsDB. Een regering onder leiding van Desi Bouterse heeft altijd de gewoonte gehad om alle projecten onderhands te besteden aan politieke vrienden. Ik kan ervan praten op de universiteit. Denk ook aan het project van het Academisch Medisch Centrum”, stelt Nurmohamed.
Het tweede waar Nurmohamed mee zit, is hoe Suriname al het geld terug wenst te betalen als het land in de afgelopen jaren niet eens heeft willen voldoen aan zijn financiële verplichtingen voor zijn lidmaatschap. De afgelopen jaren hebben regeringen weinig aandacht besteed aan de OIC, en betaalden als gevolg hiervan de lidmaatschapsgelden niet. “Als wij dat niet eens kunnen betalen, maak ik mij zorgen als wij een twee miljard US$ kunnen betalen. Wat is de kans dat de regering zich zorgen maakt om de lening en de rente terug te betalen?”, vraagt Nurmohamed zich af.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!