Marrondag staat voor eenheid

Marrondag staat voor eenheidOp maandag 10 oktober zijn in verband met 256 jaar Marrondag diverse activiteiten georganiseerd. Vorig jaar werd de nadruk vooral gelegd op het feit dat de Marrongemeenschap samen moet komen om te werken aan die eenheid. Parlementariër en tevens Abop’er Marinus Bee zegt dat Marrondag een stukje erkenning is van de strijd die de voorouders hebben geleverd om die koloniale onderdrukking de grond in te boren en namelijk onder die juk uit te komen. Deze dag staat voor eenheid en deze eenheid moet gekoesterd worden. “Je hebt Inheemsendag, je hebt Marrondag en Javanisme. De diversiteit maakt Suriname zo mooi. We zijn namelijk als land in staat om iedereen op te nemen en er wordt niet gediscrimineerd op basis van ras, cultuur en geloofsovertuiging.” De parlementariër vindt dat men die eenheidsgedachte heeft begrepen, omdat als die er niet was, men niet vredig naast elkaar zou kunnen leven. “Misschien moeten we toch een stapje verder gaan om niet alleen naast elkaar, maar ook vredig met elkaar te kunnen leven. We zien nog dat er veel issues zijn, zowel maatschappelijk als individueel, die men vanuit een etnische bril benadert. Er zal een punt moeten komen, waarbij wij ons meer nationaal zullen moeten opstellen.” De Abop’er had namelijk al gesteld dat de regering die eerste stap moet zetten naar natievorming. “Je ziet namelijk die ondertoon van een stukje verdeeldheid nog. We willen echter het beste en tevens ook ons land als zodanig verkopen naar buiten toe, dus moeten we gaan voor die eenheid als natie in Suriname.”
De parlementariër zegt dat het binnen de Marrongemeenschap wel goed gaat. Die eenheid is er wel, alleen zullen enkele zaken bijgeschaafd moeten worden. “Men doet het goed op het gebied van onderwijs, op het gebied van sport maar ten aanzien van de criminaliteit moeten zaken anders aangepakt worden. Als groep moeten we eerlijk een evaluatie doen, kijken hoe we verder gaan en proberen daarbij een ieder te betrekken.”
Verder stelt de politicus dat onenigheden binnen bestuurlijke functies niet goed werken in de gemeenschap. “Wanneer je een gemeenschap moet dienen, zullen alle individuele belangen of belangen van groepen in die gemeenschap achterwege gelaten moeten worden. Men moet 10 oktober grijpen als een moment om te zeggen ‘meki unu brasa unu srefi’. Volgens Bee heeft de Abop niets speciaal gepland in verband met Marrondag, omdat men vond dat de dag buiten partijpolitieke sfeer gehouden moest worden. “Iedereen moet zich comfortabel voelen en er moet geen scheidslijn zijn, omdat het geen politieke partijaangelegenheid is”, aldus de parlementariër.

error: Kopiëren mag niet!