4 tot 5 jaren voor terugverdienen investering Newmont Suriname

4 tot 5 jaren2
4 tot 5 jaren3
4 tot 5 jaren1Het ligt in de bedoeling dat Suriname binnen de komende vier tot vijf jaren zijn investering in Newmont Suriname terugverdient. Dit zeker in acht nemende de huidige prijs van goud op de wereldmarkt en de constante productie van 38.8 kilo goud per dag. Adriaan van Kersen, managing Director van Newmont Suriname, stelt dat de goudprijs in ieder geval een grote rol speelt. “Het is lastig om te zeggen. Het hangt echt af van de goudprijs. Je moet ervan uitgaan dat je er vier tot vier en een half jaar mee bezig bent. Indien de goudprijs daalt, zal dat natuurlijk veel langer duren”, stelt van Kersen.
In de afgelopen periode is zelfs door de president tijdens verschillende bijenkomsten gewezen op de hoop in de operaties en inkomsten van Newmont Suriname. De investering op zich heeft een aantal consequenties. De productie is gestart. Hier is er in ieder geval al sprake van inkomen voor zowel Newmont als Suriname (Staatsolie).
Volgens Albert Ramdin, director Externe Relaties, heeft Newmont Suriname in ieder geval een bijdrage te leveren. “Natuurlijk heeft Newmont daarin ook een bijdrage te leveren. Dat is de realiteit. De staat zal hieruit inkomsten halen. Als dat voldoende is om de financiële problemen op te lossen, weet ik niet. Ik denk dat het een bescheiden bijdrage zal zijn. Maar het zal wel een constante bijdrage zijn voor de komende jaren. Het zal in ieder geval een bijdrage leveren, maar dat is niet de oplossing voor alles”, vertelt Ramdin.
Suriname heeft in de bouwfase met 25% meegedaan als (stille) investeringspartners terwijl Newmont met 75% inkwam als (managing) partner. Daar Suriname met de multinational heeft afgesproken dat zij met 25% deelneemt aan de bouw, is er ook afgesproken dat zij met 25% deelneemt aan het productieproces. Dat betekent dat Suriname 25% van het goud (of geld) krijgt, en tegelijkertijd ook 25% van de productiekosten moet betalen. Daarnaast krijgt de overheid 6% royalty die wordt uitgekeerd in goud.
Het bedrijf is gestart met bijkans 2800 werknemers. Momenteel telt het bedrijf ongeveer 1250 arbeiders waarvan 90% bestaat uit Surinamers: 930 (74%) werknemers zijn nationaal aangetrokken, 200(16%) lokaal en 120 (10%) van buiten uit.
Newmont Suriname betaalt 36% inkomstenbelasting. Ook betalen al deze 1250 werknemers hun deel van de belastingen. Dit jaar is er ongeveer US$ 8.5 miljoen overgedragen aan belastingen. Volgend jaar zal dat rond de US$10.5 miljoen liggen. Tot nu toe heeft het project tussen de US$ 0.9 miljard en US$ 1.0 miljard en 9 miljoen werkuren gekost. Newmont Suriname heeft in haar opstartfase zaken gedaan met 425 Surinaamse bedrijven, waarbij lokaal US$ 1 miljoen is gespendeerd en nationaal US$ 300 miljoen.
Ramdin merkt op dat een voordeel voor Suriname is dat er waarde wordt toegevoegd aan de kennis en vaardigheden van Surinamers die participeren aan dit bedrijf. Mensen worden getraind om te groeien binnen het bedrijf. “Dat is belangrijk omdat een land dat deze capaciteiten heeft, ook andere industrieën zal kunnen aantrekken”, stelt Ramdin. De durf die Newmont heeft getoond om tijdens een dalende trend van de goudprijs een zodanige investering te plegen, schept volgens Ramdin ook een voorbeeld voor de internationale gemeenschap en toekomstige investeerders.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!