345 eigenaren woonpark Anjer dreigen perceel kwijt te raken

Perceeleigenaren Woonpark Anjer willen hulp president (1)Schuldeisers die hun geld hadden teruggeëist van de verkavelaar en eigenaar van het voormalig verkavelingsproject Danny’s Villapark (nu woonpark Anjer), wijlen Surindra Mungra, hebben beslag laten leggen op het gehele verkavelingsproject inclusief de percelen die al verkocht waren. In totaal dreigen 345 van de 360 perceeleigenaren hun perceel kwijt te raken. Fred Lobman, voorzitter van het Buurtcomité Woonpark Anjer, zegt aan Dagblad Suriname dat er nu al drie personen zijn wiens percelen met woning reeds op 22 november op de veiling gaan. Afgelopen weekend zijn de benadeelden voor de zoveelste keer met protestborden naar de locatie getogen om aandacht te vragen voor hun situatie. Lobman voert aan dat het om twee schuldeisers gaat die op een bepaald moment besloten hadden om naar de rechter te stappen om de beslagen over te schrijven op de kopers van de percelen. Voor zeven stuk kregen zijn daarvoor toestemming van de rechter. “De mensen zijn hun huis kwijt en wij zijn nu bezig geld in te zamelen om ze ergens op te vangen. Dit kan niet. Je kunt de mensen niet op de één of andere dag op straat zetten, omdat een andere grootgrondbezitter het geld heeft gepakt. Deze mensen zijn hun zwaar en zuur verdiende geld ineens kwijt”, zegt Lobman.
Volgens de perceeleigenaren hebben zij hun percelen reeds in de periode 2006-2009 bij Mungra gekocht en konden deze niet via de notaris worden overgedragen, omdat Mungra toen nog geen beschikking over het stuk perceel had. De vergunning kreeg Mungra pas in 2010. Toen het moment aanbrak om de percelen over te dragen, bleek dat in de periode 2010-2011 beslagen waren gelegd op de percelen, omdat Mungra reeds gigantische schulden op de percelen had genomen. De mensen doen een verzoek op de overheid, de schuldeisers, de Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, de Vereniging van Juristen in Suriname en een ieder die ervoor kan zorgen dat deze veilingen gestuit kunnen worden. “Als twee weken voor de eerste veiling deze zaak niet opgelost is, is het Onafhankelijkheidsplein vol”, aldus Lobman. Een alternatief volgens de woordvoerder is dat de regering de beslagleggers een perceel van 5 hectare in ruil geeft voor woonpark Anjer.
Kopers zijn misleid
Ann K., woordvoerder van de mensen wiens percelen binnenkort zullen worden geveild, zegt dat de mensen vanwege hun taalbarrière en diversiteit op verschillende momenten zowel door Mungra als de notaris zijn gepakt en misleid. Bij één van de gevallen bijvoorbeeld heeft de koper het perceel in 2006 voor Euro 8.000 gekocht en de aflossing volledig voldaan in 2009. In 2011 kreeg de eigenaar het perceel overgedragen, maar werd niets aan hem door de notaris uitgelegd. “Na vier maanden ontdekten de eigenaar, bij het afhalen van zijn transportakte, dat er beslagen op het perceel waren gelegd.” Ann zegt dat zij zelf de indruk krijgt dat Mungra zelf met de notarissen heeft samengewerkt om de mensen te misleiden. Volgens de normale procedures moesten de mensen niet bij de notaris van Mungra, maar bij hun eigen notaris worden gebracht om zo alles goed uitgelegd te krijgen. Zo was er, zonder medeweten van de kopers, een clausule opgenomen dat Mungra na de overdracht nog vijf maanden de tijd zou krijgen om de schulden af te lossen. “Echter is het niet gebeurd, Mungra is komen te overlijden en zitten deze mensen nu met de gebakken peren. Het kan niet, mensen moeten volgens de wet beschermd worden”, aldus Ann.
Mungra had plan B
Lobman vertelt dat de perceeleigenaren op verschillende momenten met succes rechtszaken tegen Mungra hebben gewonnen waarbij zij hun gelden terugeisten. Echter, het moment dat een rechtszaak in het nadeel van Mungra uitviel, verkocht hij het perceel de volgende dag voor iemand anders. Toen ontstond een situatie waarbij Mungra een perceel dubbel had verkocht. De bewoners zijn verder van oordeel dat zij part nog deel hebben aan de schulden die de verkavelaar toen heeft gemaakt, maar toch moeten zij het gelag betalen. Zij vragen daarom om gerechtigheid.
Tienduizenden euro’s neertellen; fraude en oplichting
Ann zegt verder dat zij niet begrijpt hoe er wel percelen zijn die geen enkele beslagen erop hebben. Zij zegt verder dat er meerdere beslagen op individuele percelen zijn. Om deze op te heffen, zouden de mensen enkele tienduizenden euro’s moeten neertellen. “Al de beslagen zijn op het totale project. Dus als zij beslag willen leggen, behoren zij op het totale project beslag te leggen. De mensen zijn bereid te betalen, maar dan moet het op de 360 percelen verdeeld worden. De drie mensen wiens percelen in november worden geveild, moeten in totaal Euro 110.000 delen en betalen”, aldus Ann. Al de mensen hebben nu al USD 1.000 moeten betalen aan royementskosten. Zij vindt het erg dat de schuldeisers gewacht hebben totdat huizen gebouwd waren om de beslagen te leggen. Ann zegt over een lijst te beschikken waarin 47 perceleneigenaren gevrijwaard waren de USD 1.000 te betalen. Uiteindelijk merkte zij na eigen onderzoek op dat een aantal van deze percelen toch op de lijst was gegooid. “In mijn ogen zit er fraude en oplichting hierachter”, aldus Ann.
‘Ik heb geen cent meer om uit te geven’
‘Ik heb geen cent meer om uit te geven’, zegt een bejaarde perceeleigenaar. Volgens de vrouw heeft zij met moeite een perceel gekocht en moet zij in haar oude jaren zoveel stressen, terwijl anderen flink kunnen genieten door frauduleuze handelingen. Ook zij wil het recht aan haar zijde hebben.
FR

error: Kopiëren mag niet!