Waidoe: “Subsidies op brandstof en stroom niet opheffen”

Onlangs is aangekondigd dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vooralsnog de tweede tranche van de lening heeft aangehouden, omdat de regering de subsidies op brandstof en stroom niet wil opheffen. Om dit te blijven subsidiëren, heeft de overheid maandelijks SRD 200 miljoen nodig. Parlementariër William Waidoe van de Pertjajah Luhur (PL) is van oordeel dat de regering deze subsidies niet moet opheffen.
De oppositie heeft vanaf het begin aangegeven dat de afspraken die met het IMF gemaakt zijn, als een soort machtsmiddel fungeren. Het IMF heeft dit steeds ontkend. Het IMF geeft aan dat de overeenkomst door de regering is samengesteld. De parlementariër vindt dat het nu meer dan duidelijk is dat IMF de voorwaarden om de subsidie op brandstof en stroom op te heffen, heeft samengesteld en niet de regering. “Met deze maatregelen wordt het volk verder afgeperst. Het verhaal dat het IMF steeds aangeeft dat de subsidie beter besteed zou moeten worden aan sociaal zwakkeren, is flauwekul.” Doordat het IMF voorstander is van het afschaffen van de subsidies, wordt juist een situatie gecreëerd waarbij de samenleving nog meer sociaal verzwakt wordt. “Ik hoop dat de regering deze maatregelen niet doorvoert. Met het implementeren van deze maatregelen wordt het volk verder gedupeerd.” Waidoe vindt dat de regering met het IMF moet onderhandelen om de zaak te herschikken, zodat de samenwerking tussen de regering en het IMF verder voortgang kan vinden. “Men moet een andere weg bewandelen. De regering heeft ook de mogelijkheid om andere financiële instellingen te benaderen voor het aangaan van leningen.”
“Bij de beschikbaarstelling van de eerste tranche door het IMF is niet gebleken dat dit geleid heeft tot stabilisatie van de valutawisselkoersen. Integendeel heeft dit gezorgd voor het op hol slaan van de valutawisselkoersen. Juist nu wanneer de tweede tranche is aangehouden, zijn de valutawisselkoersen ietwat aan de lage kant in vergelijking met de effecten van de beschikbaarstelling van de eerste tranche. De parlementariër vindt dat de valutawisselkoersen kunstmatig omhoog worden getrokken en omlaag worden gebracht, omdat de regering niet in staat is om concrete stappen te ondernemen tegen de boosdoeners.”

error: Kopiëren mag niet!