PLO voorstaander van afkappen dubbele inkomsten bushouders

Zeker PLO voorstaander van afkappen dubbele inkomsten bushoudersDe nieuwe inzichten van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) voor het scheiden van de diensten van de bussen van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) en de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), zijn bij de bushouders niet goed aangekomen. Dit inzicht is toegespitst op het ordenen van het subsidiebeleid van het ministerie.
Een PLO’er zal dus niet mogen rijden voor Onderwijs en een OBS’er ook niet op een ander traject dan in de vergunning opgenomen. De bushouders uiten hun misnoegen tegenover de krant. Hanief Ishaak, coördinator van PLO en OBS in Commewijne en zelf bushouder, stelt dat deze situatie de bushouders in grotere problemen zal brengen. Hij tracht op eigen houtje beweging te brengen in de zaak door zelf met het ministerie in contact te treden.
Ishaak stelt dat dit systeem al jaren wordt gehanteerd, omdat bushouders met alleen het rijden voor Onderwijs, niet voldoende zouden verdienen. “Daarom rijden wij ook op de andere trajecten. Zo kunnen wij tenminste ons benzinegeld terugverdienen”, stelt Ishaak. Echter moet worden benadrukt dat het rijden buiten het vastgestelde traject, ook met toestemming van TCT moet geschieden. Op dit moment vindt dat landelijk illegaal plaats. In Commewijne rijden er momenteel ongeveer 25 staatsbussen, 50 van OBS en 70 van de PLO.
PLO-voorzitter John Mahadewsingh is geen tegenstander van ordening binnen de sector, en zeker wanneer het gaat om subsidiegelden die via belastingmiddelen worden gegenereerd. Hij stelt dat PLO in ieder geval samen met het ministerie eerder is gestart met ‘het insnijden in de dubbele happen’. Er werd erop geattendeerd dat bussen, vooral in de districten, met de dieselcompensatie van de PLO, ook voor Onderwijs reden. Daar heeft PLO volgens Mahadewsingh al ingekort. Dat wordt gedaan middels het simpelweg uitrekenen van het benzineverbruik voor twee keer per dag rijden voor Onderwijs. “Wij hebben niet overal ingegrepen, maar wij zijn begonnen met Commewijne. Ik begrijp dat het moeilijk wordt voor de bushouder. De verdiensten vergen een bijbaantje. Echter moeten wij de brandstofcompensatie uitbetalen aan de hand van het aantal ritten”, meent Mahadewsingh. Hij stelt tenslotte dat TCT hier in beginsel niet veel meer in te zeggen heeft, omdat PLO al gestart is met het aftrekken van de subsidie die door Onderwijs wordt uitbetaald.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!