Koersnadeel voor handelaren bij huidige douanekoers

Aangezien de koers van de Centrale Bank geacht wordt het gemiddelde te zijn van de marktkoers, wordt ook verwacht dat de douanekoers met de straatkoers omlaag gaat. Echter, terwijl de overheid aangeeft dat de zwarte marktkoers omlaag moet gaan, houdt de overheid haar douanekoers hoger dan de zwarte marktkoers, dus hoger dan een dalende koers. Hiermee haalt de overheid extra invoerrechten binnen. “Ook al importeert een handelaar een pen, betaalt deze importeur omgerekend meer invoerrechten dan normaal met de straatkoers zou moeten worden betaald. Stel nou dat een handelaar goederen ter waarde van US$ 100 importeert en er 30% invoerrechten op moet betalen. Wij spreken nog niet over bijkomende lasten. In de oude situatie, met een douanekoers van SRD 4,04 zou de handelaar (30 X SRD 4,04) SRD 121,20 moeten neertellen. Daar de koers effectief rond de SRD 7 was, betaalde de handelaar in beginsel (SRD 121,20:7) US$ 17.31. Dit heeft geruime tijd een koersvoordeel kunnen bieden aan de handelaren.”
“In de huidige situatie koopt de handelaar zijn US$ voor rond de SRD 7,67 op (SRD 230.10 berekend volgens de bankkoers), terwijl hij de douane de zelfde 30% moet betalen op een koers van SRD 7.82 (SRD 234,60 aan invoerrechten). Hier komt het verschil uit op rond de SRD 4,5. De SRD 231 is niet voldoende om de douane de US$ 30 te betalen. De handelaar moet in deze situatie bijpassen om zijn goederen vrij te krijgen. Dit is een koersnadeel voor de handelaar op de invoerrechten voor goederen van US$ 100. Dit beginsel is op alle goederen van toepassing en zal natuurlijk door de handelaar worden doorgerekend op de consument.” De Centrale Bank heeft volgens een goed ingelichte bron van Dagblad Suriname de bewegingen van de koers niet volledig in de hand. “De bank maakt berekeningen op basis van bepaalde monetaire informatie, maar op een bepaald moment, zoals nu het geval is, heeft de markt een andere werking dan wat de bank verwacht.”
“De douanekoers wordt tweewekelijks bepaald om de zwarte marktkoers te kunnen matchen. De huidige douanekoers staat volgens de bron hoger dan de straatkoers, omdat de Bank mogelijk een hoger koers had verwacht op de zwarte markt. De snelheid van de koersontwikkeling heeft anders gewerkt. Dat is iets wat wij niet in handen hebben. Voor de goede gang is het altijd zo geweest dat de douanekoers tweewekelijks wordt vastgesteld. Door het loslaten van de koers heb je deze situatie. De bedoeling van de douanekoers is om de importeurs een vaste koers te bieden aan de hand waarvan zij hun eigen berekeningen kunnen maken. Wij hopen alleen maar dat deze ontwikkeling wordt rechtgetrokken. Gezien deze ontwikkeling zal de bank kijken naar de omlaag gaande koers”, stelt de bron.
“Als de douane een koers boven de straatkoers hanteert, kunnen de cambiohouders die in beginsel de zwarte markt zijn, uiteindelijk concluderen dat hun prijs te laag is. Het kan een aanleiding vormen voor verhoging. Op dit moment kan men vanwege de mindere behoefte aan vreemde valuta de koers niet hoger tillen, maar de kans is er volgens vele cambiohouders dat een verhoging in de vraag, de koers omhoog zal stuwen.”
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!