Gajadien: ‘President bezig met corruptie-faciliterend beleid’

Oppositie wil onderzoek naar diefstal pakketten

Waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien vindt dat president Desi Bouterse nu meer dan ooit bezig is een corruptie-faciliterend beleid te voeren. “Het instituut van de president dient beschermd te worden in zijn waardigheid. Indien de president op de hoogte is van criminele activiteiten zowel binnen zijn kabinet als partij, moet hij de procureur-generaal zo snel als mogelijk op de hoogte stellen voor een politioneel onderzoek. In feite zou de pg van rechtswege ambtshalve de president kunnen horen om verder onderzoek te kunnen verrichten”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Gajadien vraagt samen met de oppositieleden Krishna Mathoera, Paul Somohardjo, Marinus Bee, Patricia Etnel, Mahinder Jogi, Joties Jagernath, William Waidoe, Dinotha Vorswijk en Ingrid Karta-Bink in een brief aan president Desi Bouterse dat het staatshoofd onderzoek laat instellen naar de vermoedelijke verduistering van hulppakketten die bestemd waren voor sociaal zwakkeren. Een kopie is ook gestuurd naar pg Roy Baidjnath- Panday en DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons.
De NDP-voorzitter zei afgelopen vrijdag tijdens een partijbijeenkomst in Ocer dat hij ervan op de hoogte is dat er gesjoemeld wordt met pakketten. Hij zei dit toen hij de partijleden op hun gedrag aansprak. “Als jij die pakketten kunt uitdelen en men heeft vertrouwen in jou, dan krijg jij de gelegenheid. Maar men heeft geen vertrouwen in jou, omdat jij die pakketten steelt”, gaf hij mee, zonder om precies te zeggen welke pakketten. Gajadien vindt dat de president duidelijk heeft aangegeven dat hij kennis draagt dat deze pakketten hun bestemming niet hebben bereik, terwijl deze met staatsmiddelen waren gekocht en bestemd waren voor minder draagkrachtigen in Suriname. “Het instituut van de president, als eerste burger van Suriname, zou in zulke gevallen onmiddellijk onderzoek moeten laten instellen en corrigerend optreden. Als hij dat niet doet, wordt bewezen dat hij inderdaad een corruptie-faciliterend beleid voert”, aldus Gajadien.
‘1 maal 24 uur president’
Gajadien zegt dat Bouterse 1 maal 24 uur president is en zich dus niet zal kunnen beroepen op ‘uitspraken gedaan in hoedanigheid van NDP-voorzitter’. Hij verwacht wel dat het staatshoofd, indien hij geen gehoor geeft aan het verzoek in de brief, met een nieuw verhaal zal komen om deze situatie goed te praten. De oppositie vindt dat de president, als eerste burger van Suriname en als partijvoorzitter van de NDP kennis draagt van onregelmatigheden en/of strafbare feiten gepleegd door personen, maar deze in bescherming neemt met de woorden: ‘wat mij betreft zand erover’.
Pg moet optreden; verantwoording in DNA
De waarnemend VHP-fractieleider vindt dat de pg nu al ambtshalve moet overgaan tot het horen van de president. Indien Baidjnath Panday dat niet doet, betekent het volgens Gajadien dat ook het Openbaar Ministerie geen ‘corruptieonderzoek-bevorderend beleid’ voert. “Tevens vragen wij u ook om een strafrechtelijk onderzoek te doen instellen door de opsporingsautoriteiten, waardoor de waarheid aan het licht komt, zoals het betaamt in een geordende samenleving, die recht en waarheid voorstaat”, stellen de briefschrijvers verder. Ook wordt gevraagd dat president Bouterse over deze kwestie verantwoording aflegt in De Nationale Assemblee.
FR

error: Kopiëren mag niet!