Oud SBB-directeur Jules: “Verwijt diefstal bij SBB is nooit hard gemaakt”

Pearl Jules
Pearl Jules
Het verwijt dat Pearl Jules, de ex-directeur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), een bedrag van SRD 72 miljoen niet heeft kunnen verantwoorden, is tot nu toe door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) niet hard gemaakt. Jules zegt in reactie aan Dagblad Suriname dat hij het een kwalijke zaak vindt dat het rapport van het administratiekantoor Acma, dat als basis gehanteerd is bij zijn ontslag, een jaar later nog steeds niet aan hem is overgedragen. “Men blijft mijn naam door het slijk halen, terwijl deze handeling compleet indruist tegen de statuten van de stichting.” Volgens de ex-SBB-topper is het financieel beleid bij de SBB met betrekking tot de dekking van exploitatiekosten niet veranderd, omdat men nog steeds trekt uit de voorschotten van de retributieontvangsten. “De president heeft op zijn laatste persconferentie aangegeven dat de staat inkomsten zou mislopen, omdat de SBB de retributieontvangsten zou hebben gebruikt ten eigen bate, maar men heeft verzuimd aan te geven dat de subsidie niet optimaal en regelmatig voor de SBB wordt overgemaakt. Sedert de SBB van overheidssubsidies afhankelijk is, heeft zij te kampen met gedeeltelijke of helemaal geen overmaking van subsidiegelden, terwijl haar begroting elk jaar weer wordt goedgekeurd. In het jaar 2014 is er voor 6 maanden overgemaakt en in 2015 slechts voor de maanden januari en februari zonder de achterstanden in te lopen. Op advies van het administratiekantoor, dat nu het beleid bij de SBB uitstippelt, heeft de minister van RGB aan zijn collega van Financiën gevraagd voor verrekening van de ontvangsten met de nog over te maken subsidies”, aldus Jules.
‘Minister maakt gewoonte van statuten te negeren’
Jules zegt dat de minister er een gewoonte van maakt om de statuten van de SBB te negeren. “Zo heeft hij ook 2 leden uit het bestuur, die door het ministerie van Financiën en milieuorganisaties waren afgevaardigd, vervangen met een lid van het administratiekantoor en een andere persoon die geen enkele organisatie of ministerie vertegenwoordigt”, aldus Jules. De oud-SBB-topper wil van de minister weten waarom het rapport nooit ter beschikking is gesteld aan hem of zijn raadsman, waarom er nooit terug is gekoppeld met de huisaccountant en deze niet in de gelegenheid is gesteld om haar werkzaamheden af te ronden over het boekjaar 2014 en waarom de minister tegen de statuten in 2 nieuwe bestuursleden heeft benoemd.
‘Minister voedt gemeenschap met onwaarheden’
Jules vindt dat RGB-minister Steven Relyveld de gemeenschap ook steeds voedt met onwaarheden. Eén van deze voorbeelden volgens hem is de kwestie van de dienstwagens die onlangs door leverancier Datsun Suriname NV in beslag zijn genomen. De rechter kwam hier ook tot de conclusie dat Datsun de eigenaar was van de voertuigen en wel het recht had deze te verkopen. Eerder verklaarde de bewindsman dat er een schikking nodig was.
Jannasch getipt als directeur
Ondertussen doen geruchten de ronde dat Hans Jannasch, die tot voor kort waarnam als hoofd van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD), de nieuwe directeur bij SBB zal worden. Jules zegt deze geluiden ook gehoord te hebben, maar tot nu toe geen enkele bevestiging te hebben gehad. Jannasch kreeg in 2004 acht jaar cel voor betrokkenheid bij een zaak, waarbij hij samen met anderen een professionele fabriek voor de aanmaak van xtc-pillen op een locatie in Paramaribo had opgezet. Hij kreeg gratie toen president Desi Bouterse in 2010 aan de macht kwam en werd toen diens lijfwacht.
FR

error: Kopiëren mag niet!