Fols-voorzitter blij met speciale dag voor leerkracht

Fols voorzitter blij met een speciale dag voor de leerkrachtGisteren was het Wereld Lerarendag. Marcelino Nerkust, voorzitter van de Federatie van Leerkrachten in Suriname (Fols), geeft aan blij te zijn dat er een dag is die aandacht besteedt aan de rol die de leerkracht vertolkt en aan het beroep dat zij uitoefenen. “We weten dat sommige bonden ook leerkrachten huldigen voor de bijdrage die zij leveren aan het onderwijs. De rol van de leerkracht anno 2016 is er één, waarbij een bijdrage geleverd wordt in die zin dat alle jonge mensen begeleid worden om later een carrière op te bouwen. De leerkracht helpt de basis te leggen. Om die rol te vervullen, is er een aantal voorwaarden.” Voorwaarden die volgens Nerkust zitten in de primaire en de secundaire sfeer. “Daarnaast heeft de leerkracht ook een eigen verantwoordelijkheid. Bij het bekijken van de status van de leerkracht nu en toen heeft de leerkracht een ander imago. Met de komst van diverse beroepen en technologieën moet de leerkracht zich steeds scholen. Dat is een initiatief dat vooral ook van de leerkracht uit moet komen”, vindt de Fols-voorzitter. “Men moet niet wachten op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om mee te doen met scholingsprogramma’s. Je gaat jezelf steeds moeten upgraden.”
Leerkracht moet beter gewaardeerd worden
De Fols-voorzitter zegt tevens ook dat de leerkracht beter gewaardeerd moet worden. Daarom is de organisatie momenteel bezig met de herwaardering. Maar volgens de Fols-voorzitter moet men rekening houden dat het niet van de ene op de andere dag zal komen. “Je zit met een aantal groepen, die recht hebben op die financiële pot van de overheid. Als die overheid aan een groep die 5 cent geeft, zal hij aan alle andere ook die 5 cent moeten geven. Jij zult dus moeten kijken wat jij doet om dit te bewerkstelligen. Er gaat echter verandering moeten komen en wij zijn ermee bezig.” De financiële waardering staat op nummer 1 volgens Nerkust, maar er zijn ook andere manieren om die waardering te tonen voor de leerkracht. “Als je kijkt naar de performance van de leerkracht kan er eveneens een oorkonde verstrekt worden”, aldus Nerkust.
De Wereld Lerarendag wordt in vele delen van de wereld en door de VN-organisatie Unesco herdacht. Het thema voor de viering van dit jaar is ‘Onderwijzers waarderen, het verbeteren van hun status’. Het wereldwijde evenement van de Wereld Lerarendag is gehouden in Parijs, Frankrijk. Het jaar 2016 markeert de 50ste verjaardag van de ‘1966 ILO/Unesco Aanbeveling betreffende de status van leraren’.

error: Kopiëren mag niet!