Coming Out Week: “LGBT-gemeenschap empoweren dat ze niet alleen staat”

Coming Out Week 2016 voor de deur 1Het Lesbian Gay Bisexual & Transgender (LGBT) Platform Suriname organiseert vanaf vrijdag de 6de editie van de Coming Out Week (COW) Suriname. De organisatie van deze 9 dagen durend evenement is door het platform toevertrouwd aan de commissie COW 2016, onder leiding van Winston Lieveld. “Het hoofddoel van de Coming Out Week is niet om mensen uit de kast te laten komen. Nee, het hoofddoel is om de LGBT-gemeenschap te empoweren dat ze niet alleen staat. En dat willen we doen door middel van verschillende activiteiten gedurende deze 9 dagen”, zegt Lieveld aan Dagblad Suriname. “Natuurlijk ga je in deze periode ook een paar mensen hebben die uit de kast komen, maar we willen ze ondersteunen dat ze ook in de gelegenheid gesteld worden om te zijn wie hij of zij is”, geeft Lieveld aan.
Volgens Lieveld zijn LGBT-mensen doornormale burgers die normaal aan alles meedoen, die kinderen hebben, die papa of mama zijn. “Na 5 edities zien we dat de taboe die er heerst rond de LGBT’s minder is geworden. Maar er is nog een hele lange weg te gaan, want het is niet even gemakkelijk voor iedereen. Daarom willen we ze empoweren”, zegt Lieveld. Hij geeft aan dat er in Suriname geen speciale LGBT-rechten zijn, maar dat ze het moeten doen met de mensenrechten die voor een ieder gelden. “We zien dat er wel tolerantie is van mensen en bedrijven, die ons een warm hart toedragen en onze activiteiten ondersteunen en sponsoren”, geeft de commissievoorzitter aan.
De kick-off van de Coming Out Week is op vrijdag 7 oktober in Theater Unique om 19.00 uur. Dan wordt de openingsceremonie gehouden, waarna de Matie Award wordt uitgereikt. Ook start hier een 3-daags filmfestival met LGBT-films. De avond wordt afgesloten met een party in Touche. Lieveld vertelt verder dat er zaterdag een slagbaltoernooi is op het Will Axwijk Sportcentrum voor LGBT- en niet-LGBT-mensen. “Zondagavond zijn we op Revive in Torarica. Verder zijn er komende week ook karaoke-dagen in Suit, voorlichtingssessies voor jongeren, woensdag is er een sociaal project, waarbij aan dak- en thuislozen een diner wordt aangeboden en er is een discussieavond in Jacana”, geeft Lieveld aan. De afsluiting is op zaterdag 15 oktober met een parade in de binnenstad om 17.30 uur en het afsluitingsfeest in Zus en Zo.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!