5 afgestudeerden in beeldende kunst

Suriname heeft al jarenlang een relatie met Nederland. Daardoor bestaat de mogelijkheid om samenwerkingsprojecten tot stand te brengen. Zo heeft de Nola Hatterman Art Academy gezorgd voor studiemogelijkheden in Nederland op het gebied van de beeldende kunst. Inmiddels zijn er 5 studenten afgestudeerd.
Normaliter komen Surinaamse studenten niet meer terug als ze naar Nederland vertrekken om te studeren. Hierdoor werd de samenwerking tussen Suriname en Nederland bemoeilijkt. Op het gebied van beeldende kunst heeft de Nola Hatterman Art Academy ook een samenwerking gehad met Jamaica, waarbij kunstenaars van de Nola Hatterman Art Academy naar Jamaica zijn geweest voor hun verdere opleiding. Dit instituut wenste ook opleidingsmogelijkheden in Europa te realiseren. Er zijn veel gesprekken gevoerd in dit kader. De directeur van de Gerrit Rietveld Academie heeft indertijd een bezoek gebracht aan Suriname.
De wijze van lesgeven op de Nola Hatterman Art Academy heeft de directeur van de Gerrit Rietveld Academie aangespoord om een samenwerking tot stand te brengen. Dit geschiedde in 2007. Hiermee hebben studenten de mogelijkheid om op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (Nederland) hun verdere opleiding op het gebied van beeldende kunst voort te zetten. Het betreft een HBO bacheloropleiding die een duur heeft van 4 jaren. Een student zou niet op eigen houtje naar Nederland kunnen gaan om een opleiding te volgen. De onkosten die gemaakt moeten worden voor bijvoorbeeld verblijf, zouden heel moeizaam tot stand komen. Daarom is deze samenwerking met Nederland bewerkstelligd. Vooral de juridische zaken, zoals onder andere het in orde maken van een verblijfsvergunning, behoren tot één van de obstakels voor de studenten. Hierin heeft de Nederlandse ambassade een heel belangrijke rol vervuld.
Na het afronden van de opleiding in Nederland, worden studenten door het directoraat Cultuur opgevangen, waarbij ook de mogelijkheid geboden wordt voor carrièreperspectieven binnen de Nolla Hatterman Art Academy. Op deze wijze kunnen zij de opgedane kennis delen met anderen.
Uit deze samenwerking hebben ook verschillende docenten die verbonden zijn aan de Nola Hatterman Art Academy de mogelijkheid gehad om zich te oriënteren aan de Gerrit Rietveld Academie om hun kennis te verbreden op het gebied van de beeldende kunst, in het algemeen, maar ook in de vorm van toetsonderwijs dat gedoceerd wordt aan de Gerrit Rietveld Academie. De studenten die de mogelijkheid niet hadden om deel te nemen aan de 4-jarige opleiding van de Gerrit Rietveld Academie mochten gedurende een korte periode de eindresultaten van de final year studenten bezoeken om zodoende ook hun kennis te verbreden op het gebied van beeldende kunst.
Op de Nola Hatterman Art Academy kent men een laagdrempelige inschrijving. Dit houdt in dat men geen vooropleiding hoeft te hebben; talent staat voorop, waarbij een ieder welkom is. Op regelmatige basis zijn docenten van de Gerrit Rietveld Academie naar Suriname afgereisd om de studenten voor te bereiden. Er heeft een selectieprocedure plaatsgevonden, waarbij 5 studenten zijn geselecteerd om in Nederland hun studie voort te zetten. Deze studenten hebben de hbo-opleiding inmiddels al afgerond. Eén van de voorwaarden om de samenwerking tot stand te brengen, is dat de studenten na het voltooien van hun opleiding terug naar Suriname moesten keren. Dit is meer een toevoegingswaarde, waarbij het niveau van de leraren in Suriname opgekrikt wordt. Als zij ervoor kozen om in Nederland te blijven, moeten zij al de studiekosten terug betalen. De Nola Hatterman Art Academy is van plan om gecertificeerd te worden naar een mbo-opleiding. Hierdoor zullen er 2 opleidingen aangeboden worden: een opleiding waarbij een vooropleiding vereist is (diploma course) en een variant waarbij er geen vooropleiding vereist is.
Op 2 oktober is er in het kader van de afsluiting van dit samenwerkingsproject in Nederland een expositie gehouden, waaraan de afgestudeerden met daaraan gekoppeld enkele docenten die tijdens de studieperiode een bijzondere rol hebben gespeeld voor de ontwikkeling van hun kunstcarrière, een expositie hebben gehouden met als thema: ‘Suiker’. De Nola Hatterman Art Academy brengt veel dank uit aan de verschillende actoren die een belangrijke rol hebben gespeeld aan de samenwerkingsprojecten, met name de Nederlandse ambassade, de Gerrit Rietveld Academie, Stichting Maatwerk en Herstel in Amsterdam, de gemeente Amsterdam en het directoraat Cultuur. Inmiddels zijn er tijdens de expositie op 2 oktober oorkondes overhandigd door de toenmalige directeur van de Nola Hatterman Art Academy, Rinaldo Klas, aan de Gerrit Rietveld Academie, Stichting Maatwerk en Herstel in Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Op woensdag zijn er oorkondes overhandigd aan de Nederlandse ambassade en het directoraat Cultuur.

error: Kopiëren mag niet!