Politiemannen als getuigen gehoord in mishandelingszaak Powaka

Twee politieambtenaren, die eerder waren aangehouden in verband met een mishandelingszaak te Powaka, werden maandag op de zitting als getuigen gehoord. Deze politiemannen, Wendel B. en Guillermo C., waren op donderdag 19 november 2015 aangehouden en in verzekering gesteld. Zij werden verdacht van mishandeling van zeven Inheemsen op Powaka. De politiemannen werden binnen de vastgestelde termijn van zeven dagen door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. De twee burgers die waren aangehouden, te weten Hendrik S. en Marvin O., werden verder vervolgd. Marvin was op de eerdere zitting voorlopig in vrijheid gesteld, terwijl Hendrik nog in voorarrest zit. Op de zitting verklaarden de politiemannen dat zij in hun voertuigen reden. Op een gegeven moment zagen zij een vechtpartij. De politieman Guillermo stapte uit. Hij vernam van Marvin dat de groep Inheemsen hem uit de wagen had gesleept en een autolens had stuk geslagen. Hendrik werd op dat moment omsingeld door vier anderen. Hij had een stok bij zich waarmee hij zich verweerde. Uit zelfverdediging heeft hij de Inheemsen met de stok enkele slagen toegebracht. Guillermo heeft zich eerst gelegitimeerd als te zijn een politieman. De groep ging toch nog tekeer en toonde geen respect voor de politie. Guillermo loste een waarschuwingsschot in de veilige richting. Zijn collega Wendel heeft toen tot twee keren toe ook in de veilige richting geschoten om de menigte op andere gedachten te brengen. Na het eerste schot verzamelden de dorpelingen zich. Volgens de politiemannen was de situatie onoverzichtelijk en riepen zij versterking in. Het gelukte de politiemannen Guillermo en Wendel om twee van de vechtende mensen in dit geval de Inheemsen staande te houden. Zij werden overgebracht naar de politie van Paranam. Op de vraag van rechter Ingrid Lachitjaran verklaarde de politieman Guillermo dat hij de twee, Marvin en Hendrik, niet heeft aangehouden, omdat deze twee bekend bij hem waren. Zij waren wel meegekomen op het bureau. Ook de kapitein van het dorp was ter plaatse toen het incident zich voordeed.
Volgens de verdachte Marvin kwamen zij op die bewuste dag van een recreatieoord. Onderweg naar Paramaribo kwam hij ter hoogte van het dorp Powaka enkele Inheemse mannen tegen. De mannen maanden hem aan om het groot licht waarmee hij reed af te zetten, aangezien zij verblind werden. Volgens verklaring van Marvin werd hij uit zijn voertuig gesleept door de mannen. Zijn autolens werd daarbij ook stuk geslagen. Hij ging weer in zijn auto om een knuppel te halen en op dat moment kwam Hendrik ter plaatse. Hij stapte uit zijn voertuig met in zijn hand een stok, gelijkende op een knuppel. Omdat de groep op hem afkwam, bracht hij hen slagen toe. Er ontstond een gevecht tussen de mannen. Volgens verklaring van de slachtoffers, probeerden zij te voorkomen dat hun familielid meerdere slagen zouden krijgen met de knuppel. Op een gegeven moment stapten alle mannen uit beide voertuigen. Een van de mannen loste schoten in de lucht. De dorpsgenoten kwamen op het geluid af. Door de drukte ontstond er een chaotische situatie.
De politie van Para die via de Centrale Meldkamer werd ingeschakeld, ging ter plaatse voor onderzoek. De politie trof drie gewonde Inheemse mannen liggend langs de weg aan. Ook de groep mannen die uit beide voertuigen waren gestapt, werd aangetroffen. In de groep bevonden zich twee politieambtenaren. Zij verklaarden aan de politie dat vier Inheemsen geprobeerd hadden hen te beroven. Aan de hand van deze rapportage werden de Inheemsen als verdachten aangemerkt. Twee van de Inheemse mannen werden overgebracht naar de Spoedeisende Hulp. De derde man werd overgebracht naar het politiebureau. Op het bureau aangekomen, bleek ook hij zodanige letsels te hebben opgelopen dat de ambulance wederom moest worden ingeschakeld om hem af te voeren. Gaande het onderzoek werden de twee politiemannen en de twee burgers aangehouden. De politiemannen kwamen vrij en de twee burgers worden verder vervolgd. De verdere behandeling van deze zaak vindt op 5 december plaats. Op die dag komt het Openbaar Ministerie met haar strafvoorstel. Hendrik blijft in arrest en Marvin werd bij deze aangezegd om aanwezig te zijn op de volgende zitting.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!