Studenten voj EBGS krijgen nieuw vak

De Stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS) heeft op zaterdag een nieuw vak geïntroduceerd dat in het nieuwe schooljaar van start zal gaan op alle EBGS voj-scholen. Het vak ‘Levensbeschouwelijke Vorming’ (Levo) gaat vooral om de leerlingen te leren hoe zij omgaan met verschillen in hun leven. Het gaat om diversiteit met betrekking tot de mensen en natuur en welke plaats verschillen innemen bij hun. Dit vak wordt met het aanvang van het nieuw schooljaar 2016-2017 verzorgd aan de leerlingen die het eerste leerjaar op de voj-school volgen. Er zijn 9 EBG voj-scholen in Suriname. De resterende leerjaren komen niet meer in aanmerking dit vak te volgen, omdat één van de vereisten is dat men dit vak stapsgewijs doorloopt. De nieuwbakken eerstejaarsstudenten zullen dus de eerste groep zijn die dit vak krijgen. De leerlingen zullen een werkmap krijgen die zij zelfs moeten vullen. Het zal een interactieve les zijn waaraan interactieve leervormen aan zijn verbonden. Tevens is een waardenspel aan dit vak verbonden.
EBGS-directeur Mildred Demon geeft aan dat men constant ernaar streeft kwalitatief goed onderwijs te bieden. Daarbij wil men behalve voor onderwijs de leerlingen ook voorzien van vaardigheden om op latere leeftijd zich te kunnen onderscheiden in de maatschappij. “Het idee kwam ongeveer 5 jaren terug, waarbij er diverse gesprekken zijn gevoerd dat wij een vak willen ontwikkelen waarbij leerlingen niet alleen kennis maar ook vaardigheden meekrijgen. Daarbij wordt vooral belangrijk geacht hen normen en waarden bij te brengen en hoe zij zelf omgaan met sociale aspecten vanuit de samenleving. We zullen over alles met hen praten en hun visie horen over wereldvraagstukken, geloofsovertuigingen, oorlogen, geweld en nog meer zaken.”
Urmie Mingoen, vertegenwoordiger van het Polytechnisch College Suriname (PTC), zegt dat er beoogd wordt leerlingen mee te nemen op een ontdekkingsreis. Het is een levensbeschouwing waarbij zij vooral zullen kijken naar hun eigen leven. Het gaat hierbij vooral om het voeren van dialoog. Van de leerkrachten wordt verwacht dat zij onder andere het levensbeschouwelijk denken bij de leerlingen ontwikkelen, leerlingen begeleiden bij identiteitsvorming en leerlingen leren omgaan met verschillen, opvattingen en religies. Uiteindelijk gaat het erom dat de student in de juiste relatie staat tegenover zichzelf, de schepper en de wereld.
Het vak Levo zal onder andere wel getoetst worden, maar niet op de traditionele manier. Dit vak zal niet bijgerekend worden als een van de overgangsnormen. De leerlingen zullen namelijk getoetst worden op sociaal affectief gebied. Er zal dus gekeken worden naar de houdingen, de waarden en de normen. Na het eerste jaar zal er een evaluatie gemaakt worden en zal er gekeken worden hoe bepaalde zaken verder bijgestuurd kunnen worden.

error: Kopiëren mag niet!