Het schooljaar 2016-2017: De kansarme leerkracht

Leerkracht Baitul Rochmanschool (glo) Commewijne (foto archief DBS)
Leerkracht Baitul Rochmanschool (glo) Commewijne (foto archief DBS)
Maandag 3 oktober, de eerste dag van het schooljaar 2016-2017, begint niet onder ideale omstandigheden. Niet alleen in Paramaribo houdt de samenleving het hart vast. In de districten maakt de burgerij zich ook ernstig zorgen. Districtsraadslid Kiran Sitaram-Tahdil is de mening toegedaan dat gelet op de nationale onderwijsresultaten, Nickerie niet onderdoet voor de overige districten. Was het vroeger zo dat Nickerie het moest hebben van kader uit Paramaribo, waaronder gedetacheerde leerkrachten, anno 2016 voorziet Nickerie zelfstandig en volledig in de behoefte aan leerkrachten voor het lager en het voortgezet onderwijs voor junioren. Er is zelfs een overschot. Leerkrachten en ander kader zitten werkloos thuis. De ouders en de Staat hebben geïnvesteerd in de kinderen, maar die zitten nu zonder baan. De kinderen hebben hun best gedaan, zijn geschoold en volwassen geworden, maar zijn zij niet in staat om voor zichzelf en hun familie te zorgen. Dat werkt volgens mevrouw Sitaram demotiverend. Bovendien wordt het onderwijs meegesleurd door de kettingreactie, veroorzaakt door de crisis en het verval in Suriname. Het aantal werklozen neemt toe en wordt aangevuld door de ontslagen bij inkrimpende bedrijven. De middenklasse voelt de klappen hard aan.
De middenklasse
De leerkracht beschouwt zich als middenklasse en is de mening toegedaan dat er onterecht onvoldoende aandacht wordt besteed aan deze categorie. De middenklasse, de kracht achter ontwikkeling en vooruitgang, de intellectuele bron van een land, brengt het kader in alle beroepen en diensten voort. In de wereld, Suriname niet uitgezonderd, verkeert de middenklasse in een hachelijke situatie. De school is een gedisciplineerde eenheid. Van oudsher geregeerd door bindende geschreven en ongeschreven regels. Orde en discipline voeren de boventoon. Aan de bemensing worden hoge eisen gesteld. De leerkracht staat model in de samenleving. Zowel binnen als buiten de school.
Geestelijke vaders/moeders
Het kind wordt thuis opgevoed, op school wordt die opvoeding voortgezet. De leerkracht is de geestelijke vader/moeder van de leerling. Deze maatschappelijke klasse heeft een bepaald patroon. Niet alleen in gedrag en ijver, ook qua persoonlijkheid. De medaille heeft een keerzijde. Het gros van leerkrachten heeft jarenlang moeten studeren onder moeilijke omstandigheden. De leerkracht moet naast een volle dagtaak verder studeren om carrière te kunnen maken. Het gevolg is: leerkrachten die vaak in een moeilijkere situatie verkeren dan ‘kansarme’ leerlingen.

error: Kopiëren mag niet!