Is aanhouding Radjen Kisoensingh rechtmatig?

Radjen Kisoensingh
Radjen Kisoensingh
Radjen Kisoensingh is gisteren door de politie afgevoerd van het Onafhankelijkheidsplein, voor verhoor. Bij de aankomst van president Desi Bouterse voor zijn jaarrede voor het dienstjaar 2017 riep Kisoensingh: “Weg met Bouta. Laatste jaarrede”. De politie heeft hem toen afgevoerd wegens ordeverstoring. De politie van Keizerstraat bevestigde deze actie. Curtis Hofwijks van ‘We zijn Moe’ plaatste de door Kisoensingh gedane mededeling direct op social media om zijn misnoegen en medeleven te uiten. Ook prominente politici hebben hun misnoegen geuit over deze actie. “Welk strafbaar feit is het en verstoor je echt de orde als je alleen iets roept?”, werd gevraagd. Aan de andere kant werd gesteld dat indien iemand ‘Bouta’ zegt, men niet het instituut van de president aantast. Dit was de reden voor het afvoeren van Kisoensingh. Intussen is Kisoensingh heengezonden.
Naast Kisoensingh zijn er ook twee andere mannen afgevoerd. De politie geeft aan dat het gaat om twee mannen die onder invloed van alcohol zich op het plein begaven. Ook zij werden afgevoerd voor het verstoren van de openbare orde.
Op zich definieert de wetgeving niet wat precies onder verstoren van de openbare orde moet worden verstaan. Echter zijn wetenschappers het er over eens dat het simpel roepen van enkele woorden, die niet eens een opruiend karakter hebben, niet onder verstoren van de openbare orde kan vallen. De Grondwet erkent het recht op vrije meningsuiting en het recht van vreedzame betoging. Het feit dat Kisoensingh enkele woorden heeft geuit heeft geen inbreuk gemaakt op hetgeen de Grondwet onder vreedzame betoging bedoelt. Het is duidelijk dat de politie de opdracht had om bij de minste aanleiding streng op te treden. Echter mag niemand van zijn vrijheid worden beroofd, anders dan op gronden en volgens procedures, bij wet bepaald. Iemand onder het mom van verstoring van de openbare orde opbrengen voor verhoor, vindt nergens ondersteuning in de wet. Het afvoeren van Kisoensingh kan niet anders dan als onrechtmatig worden betiteld.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!