Met dit artikel wil ik trachten om voor de lezers een beeld te schetsen van het district Coronie van vroeger en van heden. Dit district werd voorheen het land van melk en honing genoemd. Het kon worden gekarakteriseerd als een bloeiend agrarisch district. De middelen van bestaan waren de klein landbouw en veeteelt. In het noorden van het district werd namelijk op grote schaal rijst verbouwd. De waterhuishouding was toen heel goed geregeld. Op een toch wel primitieve wijze werd het water geleid om de rijstvelden te kunnen bevloeien. Het waren voornamelijk kokosnoten en rijst dat het district als landbouwproducten leverde. Coronie leverde gemiddeld 4.000.000 noten per jaar. Een groot deel hiervan werd verkocht aan handelaren uit andere streken die het vervolgens exporteerden naar het buitenland. Op een heel primitieve wijze werd er in de begin jaren kokosolie bereid. Om deze bereiding te vereenvoudigen, werd er door een coöperatieve vereniging een kokosoliepers aangeschaft teneinde de verwerking van de olie te vergemakkelijken. En deze olie werd aan afnemers in Paramaribo geleverd. De veestapel van Coronie bestond hoofdzakelijk uit runderen, varkens, geiten en schapen. Deze dieren werden regelmatig door slagers, voornamelijk uit Paramaribo, opgekocht. Het was ook bekend dat Coronie op grote schaal aan bijenteelt deed. Het is alom bekend dat de heldere parwahoning werd geëxporteerd.
Het district heeft helaas geen rivier waar schepen konden varen. Maar wel een scheepvaartkanaal dat uitmondde bij de kust en alleen bevaarbaar was voor vissersbootjes. Coronie was een plaats waar velen uit andere streken hun vakantie graag doorbrachten. De aantrekkelijkheden voor hen waren vooral de trenzen met donkerbruin water die vanuit de zwampen stroomde met daarin voorkomende vele vissoorten die vlijtig spartelden en nog te zien waren. Er waren ook nog peulvruchten in overvloed in het district.
Ook in gootjes met schoon zwampwater, net als van Colakreek, kon er worden gezwommen. De districten Coronie en Nickerie hebben doorgaans de zelfde landbouwstructuren. Wanneer er thans na vele jaren zaken op een rijtje worden gezet en Coronie specifiek wordt bekeken, dan valt op te merken dat het kokosdistrict wat ontwikkeling betreft sterk is achteruitgegaan. Van de economische activiteiten die er voorheen waren, is niet veel meer te merken. Van de eens 3 km lange weg langs het scheepvaartkanaal in het noorden is thans slechts ongeveer 300 m overgebleven vanwege het resultaat van de afslag en van de zeegolven. Er zijn hierdoor honderden hectaren aan rijstvelden, inclusief de trenzen waar veel zwampvissen in voorkwamen, verloren gegaan. Reeds vanaf de bloeiende periode had Coronie evenals Nickerie in het noorden te kampen met afslag van grond vanwege zware zeegolven. De toenmalige overheden hebben echter alleen voor het district Nickerie een dijk doen bouwen die bestand is tegen de zware zeegolven. Dezelfde overheden hebben nagelaten voor Coronie hetzelfde te doen; er werd toen volstaan met slechts het doen plaatsen van onder andere kokospalmstammen en houten palen om de kracht van de zeegolven te breken. Het eens bloeiende district Coronie ziet er thans helemaal verloederd uit. De ouderen onder de Coronianen, onder wie ook ondergetekende, Edward , zijn van oordeel dat de achteruitgang van Coronie hoofdzakelijk te wijten is aan de sterke verwaarlozing door verscheidene overheidsinstanties de afgelopen decennia. Dit alles heeft gemaakt dat Coronianen vandaag de dag heel droevig gestemd zijn. Ze hebben steeds weer van alle regeringen een stiefmoederlijke behandeling gekregen. Doordat er niets echt positiefs voor Coronie in het vooruitzicht was, hebben vele jongeren het district verlaten voor een betere toekomst elders, met name in Paramaribo. Door de onwetendheid over het verleden van dit district, kijken vele jongeren uit de laatste generatie met een zekere mate van minachting naar dit eens bloeiende Coronie. En dat is heel jammer! Het is in deze belangrijk de hoop te blijven koesteren voor een betere toekomst voor de ontwikkeling van Coronie.
Edward Marbach