‘Regering wil tijd winnen door samenleving valse hoop te bieden’

“Men weet niet wat men doet. Men moet eerst navraag doen over waarom de wet wel door het parlement is goedgekeurd, maar Investsur nooit door president Ronald Venetiaan is geoperationaliseerd. Zowel IMF als de Wereldbank heeft gezegd dat het een waardeloos ding is”, zegt Richard Kalloe over de onlangs gepresenteerde plannen van de regering over het operationaliseren van Investsur.
Waardeloos
Kalloe was in zijn ministersperiode al niet geïnteresseerd in de oudere en zelfs de laatste versie van de Investeringswet. “Het was waardeloos. Ik maakte toen zelf één, maar het werd nooit behandeld. Uiteindelijk heeft men zelf een nieuwe wet gemaakt in 2000”, stelt Kalloe. De investeringswet is bedoeld om investeerders aan te trekken of te interesseren in investeren in Suriname. Volgens Kalloe is dit in beginsel een middeleeuwse versie van een Investeringswet. De moderne versie van investeringswetten, zijn gericht op industriepolitiek. “Een Investeringswet begunstigt de investeringen die je wilt hebben en ontmoedigt andere investeringen die je niet wilt hebben. Het is een aan twee kanten snijdend zwaard. Een moderne investeringswet discrimineert”, stelt Kalloe. In de huidige wet wordt er volgens Kalloe geen concrete richting gewezen voor investeringen. Het is niet duidelijk welke investeringen de regering wel en niet zou moeten of willen bemoedigen.
Exportproductiesector
“De enige sector die bemoedigd moet worden, is de exportproductiesector. Ons probleem nu is het deviezenprobleem. Met in infrastructuur investeren verdien je geen geld. Bedrijven moeten nu netto deviezen verdienen”, benadrukt Kalloe. Volgens Kalloe zijn al deze uiteenzettingen van de regering bedoeld om meer tijd te winnen en de samenleving vals hoop te geven.
Nieuwe wet
De regering heeft tijdens de presentatie aangegeven dat er alvast wordt gewerkt met de mogelijkheden die ter beschikking zijn. Een nieuwe wet slaan zou naar zeggen van Reynold Simons die de plannen rond Investsur presenteerde, veel meer tijd in beslag nemen. Voor Kalloe gaat deze vlieger niet op. Hij brengt in herinnering dat de Amnestiewet wel binnen twee dagen is gerealiseerd.
Doel van Investsur
Het doel van Investsur zal zijn om investeerders een beter investeringsklimaat aan te bieden. Het instituut zal investeren in Suriname moeten promoten. De huidige investeringsmarkt van Suriname is volgens president Desi Bouterse minder toegankelijk voor vooral buitenlandse ondernemingen. Hij noemde als voorbeeld het Indiaas bedrijf dat al jaren tracht een palmoliebedrijf in Suriname te starten, wat maar niet van de grond komt, vanwege de enorme bureaucratie.
Volgens de wet, worden bij operationalisering van het instituut, verzoeken om toepassing van faciliteiten door de ondernemer schriftelijk ingediend bij Investsur. Investsur stuurt de ingediende verzoeken, na verificatie, voor advies door naar de betreffende sectorminister(s) en ter beslissing naar de minister. De betreffende sectorminister brengt vervolgens schriftelijk advies uit op het verzoek. Het advies wordt aan Investsur gezonden en aan de minister of anderen beoordelende instantie. Dit advies wordt door de minister of andere daartoe bevoegde instantie meegewogen in de op het verzoek te nemen beslissing.
Controle over Investsur
Over de kwestie van de controle over Investsur is er nog onduidelijkheid. De president koerste richting de kwestie van openbaarheid van bestuur. Hij sprak over controle door de hele gemeenschap, maar niet specifiek over het werken aan de wet voor openbaarheid van bestuur.
Projecten
Wat de projecten betreft die bij de regering al bestekklaar of half bestekklaar liggen, werd er tijdens de presentaties niet meer dan in hoofdlijnen gesproken. Lothar Boksteen sprak over projecten als reconstructie van de Leysweg, aanpak sluizen in Jagtlust, aanpak drainagesysteem van Pontbuiten, restauratie hoofdkantoor ministerie van Justitie en Politie, constructie van een gebouw voor Mineraalinstituut, renovatie van het gebouw van het parlement en een nieuw gebouw voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Boksteen sprak ook over wegen aanleggen (weg naar Laarwijk voor ontsluiting van landbouwgebieden en in de omgeving van Tamanredjo voor ontsluiting Alliance). Er werd verder gesproken over ongeveer 20 bruggen landelijk.
Er zijn 100 dienstwoningen over het gehele land in planning. Tenslotte zijn er ook projecten voor de zorgsector en voor het Paranam Industrieel Park in voorbereiding.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!