18-jarigen moeten stuk grond krijgen

Achttienjarigen moeten stuk grond krijgenMahinderkoemar Jogi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) heeft een duidelijke oplossing voor het huisvestigingsprobleem in Suriname. Volgens de VHP’er moeten Surinamers het moment dat ze 18 jaar worden en beginnen te werken, een stukje grond krijgen. Laat dan het ID-nummer tevens het perceelnummer worden. “Er kan daarbij een clausule ingesteld worden dat je hem ongeveer 10 jaren niet mag verkopen. Pas als zo iemand misschien zijn of haar geluk in een ander land gaat zoeken en dus daar gaat wonen, mag hij het verkopen omdat hij weet dat hij niet terugkomt. Zo iemand moet echter niet meer via de Staat een verzoek doen voor een perceel. Dat moet ook duidelijk opgenomen zijn.
De VHP’er vindt dat men bepaalde zaken veels te bekrompen ziet in Suriname. Een aantal mensen beschikt over een eigen perceel, echter een groot deel nog niet. Als optie stelt Jogi dat de regering na zou kunnen gaan hoeveel kinderen er binnen een gezin zijn en grond ter beschikking stellen. Het gezinshoofd kan dus aan elk kind een stuk grond geven. De regering moet dan ook erop toezien dat het eerlijk verdeeld wordt. Zo hoeven de kinderen uit dat gezin alvast geen grond meer te krijgen van de overheid. “De president heeft eens gezegd dat hij 18.000 woningen zou bouwen voor de mensen. Dat wil zeggen dat er een inventaris is van hoeveel mensen woningbehoeftig zijn. Wat is er uiteindelijk gedaan om hiernaar toe te werken”, vraagt het VHP-DNA-lid zich af. “Je zou middels een conversie mensen in de gelegenheid kunnen stellen een terrein te kopen. Het is slechts een kwestie van hoe meer bouwrijpe kavels beschikbaar gesteld worden, hoe goedkoper een bouwkavel wordt.”
De VHP’er gaf als voorbeeld aan dat als er bij wijze van spreken maar 5 verkavelaars zijn die bouwrijpe kavels bieden, maar 100 mensen aan een kavel geholpen kunnen worden. “Maar wanneer 500 mensen iets kunnen aanbieden, kunnen misschien zelf 10.000 kavels beschikbaar gesteld worden. Door bepaalde voorzieningen te treffen, kan de regering ervoor zorgen dat de prijs van een kavel omlaag gaat. De overheid kan namelijk ook verdienen aan zo’n transactie.” Dit is één van de zaken die de parlementariër zal presenteren tijdens de begrotingsbehandeling. Zowel de staat als de bevolking kan voordelen halen met dit model, vindt Jogi.

error: Kopiëren mag niet!