Activiteiten 10 oktober nog niet bekend

RO-directeur Wilco Finisie
RO-directeur Wilco Finisie
‘Taki, fiti, du’ was de grote boodschap aan de samenleving tijdens de viering van de vredestraktaten op 10 oktober vorig jaar. Volgens voorzitter Leo Atomang van Stichting 10 oktober 1760, had deze boodschap, die tevens ook het thema was tijdens de viering, te maken met niets anders dan overleg plegen met elkaar en dan zaken uitvoeren. Ben je nou in een gemeenschap, in een gezin of een organisatie, zijn de middelen die gebruikt worden namelijk praten, overleg plegen en uiteindelijk alles wat is besloten ten uitvoer te brengen. De Marrongemeenschappen hanteren dit systeem en houden het tevens in leven. “Niet als je kapitein bent van een dorp mag je van alles doen. Er wordt met de mensen gesproken en gemeten, totdat er een besluit komt. Zo is men eenmaal gewend de dingen te doen in het binnenland. Vorig jaar werd er vooral veel gesproken over de onenigheid binnen de Saramacaanse gemeenschap, vooral met betrekking tot het naar voren schuiven van een kandidaat voor het granmanschap. Na een jaar is dit min of meer gerealiseerd. Als kandidaat is gepresenteerd Naze Amina, die officieel nog benoemd moet worden tot granman.” De voorzitter vindt in dit kader dat het moment dat er een kandidaat naar voren is geschoven er veel bereikt is. “We moeten dus hopen dat alles daarna naar wens loopt.”
De organisatie met betrekking tot de activiteiten ligt in handen van een comité, onder leiding van Wilco Finisie, directeur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO). “Zij zijn dus bezig de zaken voor te bereiden. Ik heb nog geen beeld hoe de activiteiten eruit zullen zien, maar ik ga zeker contact opnemen om te vragen hoe het staat met de voorbereidingen”, aldus Atomang.
Vanaf 1974 wordt deze dag jaarlijks gevierd. Pas in 2011 werd het als nationale vrije dag erkend. In 2006 is op het Plein van 10 oktober 1760 het Marronmonument onthuld. De feestelijke activiteiten die vorig jaar zijn gehouden, zijn onder andere filmvoorstellingen van Para’s Media op vrijdag en zaterdag en een ‘poolowaka’, kransleggingen en ook lezingen over de relatie tussen de overheid en het traditioneel gezag.

error: Kopiëren mag niet!