Sharman: “Gezondheidssector niet als lucratieve business beschouwen”

Sharman De gezondheidssector niet als lucratieve business beschouwenOnder de investeringsprojecten van de regering, die onlangs in een informatiesessie zijn gepresenteerd aan de samenleving, vindt Dew Sharman (VHP-parlementariër) opmerkelijk dat de regering landelijk 50 poliklinieken wil renoveren. “De inrichting van de gezondheidszorg verdient aandacht van de regering in plaats van de renovatie van poliklinieken. Wat heb je straks als het medisch kader wegtrekt? De basiszorgwet deugt helemaal niet. Er moet een nieuwe wet gemaakt worden, die past bij de huidige omstandigheden van het land. Gezondheidszorg moet voor een ieder toegankelijk zijn. Financiering van de zorg moet zorgvuldig geschieden. Anders blijft men geld investeren dat uiteindelijk niets zal opleveren. Het hele gezondheidssysteem moet heringericht en geëvalueerd worden, om efficiënter om te gaan met de financiële middelen. De basiszorgwet biedt subsidies aan personen boven de zestig jaar. Ook kinderen tot 16 jaar komen in aanmerking voor subsidie. Dit is ondraaglijk, omdat de regering de financiële middelen hiervoor niet bezit. Er moet goed overleg plaatsvinden hoe dit opgelost zal worden. Hoe moeten daarnaast de betalingen plaatsvinden aan al die actoren die in dat systeem functioneren, zoals onder andere apothekers, artsen en leveranciers van medische producten? Ook zou het beter zijn als er een centraal systeem gehanteerd zou worden bij het aanschaffen van medische producten, zodat de verspilling geminimaliseerd kan worden. De salarissen van personeel moet goed georganiseerd worden. Gezondheidszorg is sociale/humanitaire zorg, men moet dit niet als een lucratieve business beschouwen”, aldus Sharman.
Onderwijs
De regering is voornemens om een scholencomplex met woonunits op te zetten voor de scholieren van het district Para. “Er moet een behoefteanalyse plaatsvinden, wil men investeren in het onderwijs, zodat er voldoende scholieren geaccommodeerd kunnen worden. Er moet ook voor goede leerkrachten gezorgd worden. Het basisonderwijs verdient aandacht, omdat dit de basis vormt voor de verdere educatie van het kind. Ook de inschrijvingskosten zijn toegenomen. We moeten ernaar streven om het onderwijs toegankelijk te maken voor een ieder”, aldus de parlementariër.
Woningbouw
De regering wil een Low Income Shelter Project (Lisp 3) starten, waarbij er 100 woningen gebouwd zullen worden. “Er zijn zoveel mensen die een eigen woning ambiëren. Het bouwen van 100 woningen zal slechts een klein deel kunnen accommoderen. Dit soort projecten moeten daarom grootschalig plaatsvinden, vooral ook omdat er veel grond aanwezig is voor de woningbouw. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat de overheid percelen aanbiedt aan de Surinaamse bevolking, zodat ze zelf kan bouwen. Voor zulke percelen moet het recht tot wederverkoop niet bestaan, zodat alleen de mensen die echt een woning willen bouwen, daarvoor in aanmerking komen. Ook zou de regering met financieringsmaatregelen kunnen komen tegen een lagere rente, zodat men zelf een woning kan bouwen.”
Export van drinkwater
De regering wil een exportproject voor drinkwater starten. “Ik vind dit een goed idee. Er is voldoende zoetwater aanwezig in het land. Echter moet dit in samenwerking met andere bedrijven geschieden ter voorkoming van corruptie, zodat het project daadwerkelijk kans van slagen heeft. Als de export van drinkwater goed aangepakt wordt, kan dit een succesvol initiatief worden. Ook investeren in de landbouwsector zou een goed initiatief zijn en kan voor werkgelegenheid zorgen. Men moet proberen om bijvoorbeeld niet alleen aan rijstteelt te doen, maar ook andere producten van rijst te maken, zoals rijstmeel, koekjes en dergelijke. Als je kersen plant en dit verkoopt, verdien je niet veel, maar als je kersenconcentraat maakt of kersensap dan is het lucratiever. En als dit geëxporteerd wordt, is er ook werkgelegenheid gecreëerd. Ook is er voldoende vruchtbare grond aanwezig om groente, fruit en bloemen te planten. Trinidad & Tobago plant zelf geen kasjoe, maar zij exporteren het wel. Zij kopen rauwe kasjoe van Brazilië, verwerken het en exporteren kasjoeproducten. Suriname heeft veel toeristische bezienswaardigheden in het binnenland. Dit moet planmatig goed aangepakt worden. Ook aan de marketing hiervan moet er aandacht besteed worden, zodat het aantrekkelijk wordt voor toeristen om Suriname te bezoeken”, aldus de parlementariër.

error: Kopiëren mag niet!