Ricky Stutgard: “In Suriname worden veel plannen niet uitgevoerd”

Het gepresenteerde investeringsplan van de regering is voor wat het detail betreft nog onbekend bij de samenleving. Hoe de plannen precies in elkaar zitten, moet nog worden bekendgemaakt. Echter worden er heel wat kritische kanttekeningen geplaatst door zowel bezoekers van de presentaties als de niet-genodigden. Het gaat volgens politicus Ricky Stutgard bijvoorbeeld niet alleen om het in elkaar zeten van een plan, maar zeker om de uitvoering van alles dat wordt voorbereid. “Plannen maken is gemakkelijk. Je kunt een hele boel dingen bedenken, maar de implementatie en uitvoering ervan blijft vaak weg. In Suriname worden er een heleboel plannen gemaakt, maar niet uitgevoerd”, stelt Stutgard.
Plannen in de lade gestopt
Een simpel voorbeeld kan gevonden worden in de bibliotheek van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, waar de meeste thesissen, waar studenten op afstuderen, blijven liggen. Het zijn stukken die op wetenschappelijk niveau worden geschreven, om een bijdrage te leveren aan de verbetering van Suriname, maar ze worden nooit geraadpleegd. Dat is echter nog wat te ver voor de regering. Maar ook op verschillende ministeries en het kabinet van de president wordt er jaarlijks geld uitgetrokken voor het schrijven van projecten (denk aan bijvoorbeeld aan het treinproject). De meeste projecten worden in een lade gestopt, waar er nooit meer wat van terechtkomt.
Onduidelijkheden
“Wij zijn veel meer plannenmakers en veel minder uitvoerders. In de afgelopen 40 jaren zijn er allerlei plannen gemaakt. Mensen zijn schatrijk geworden, maar je kunt niet zien wat er allemaal van is geworden. Belangrijk is hoe zaken worden geïmplementeerd, welke deskundigen het zullen uitvoeren, wanneer zaken worden geïmplementeerd en hoeveel het ons zal kosten”, zegt Stutgard.
Plannen aan het parlement presenteren
Critici vragen zich af als de plannen, die onlangs aan maatschappelijke groeperingen zijn gepresenteerd, niet eerst aan het parlement moesten worden gepresenteerd. Het kind moet bij de naam genoemd worden, dus kan het reces van het parlement als reden worden opgeworpen. Daar krijgt de regering dus volgens velen kwijtschelding van. Duidelijk blijkt uit statements van een aantal van de bezoekers van de presentaties dat de gepresenteerde projecten niet volledig zijn uitgewerkt en meer ontwikkeling vergen.
Stutgard beantwoordt de vraag over het in eerste instantie benaderen van het parlement met zowel ‘ja’ als ‘nee’. “Ja, omdat het parlement daarvoor is. Nee, omdat voordat de plannen richting het parlement gaan, zij door de meerderheid al goedgekeurd wordt. Dit is een probleem dat wij zien sinds Surinamers het voor het zeggen hebben, terwijl het parlement kritisch moet zijn naar de overheid toe. Je ziet nu dat men een verlengstuk is”, stelt Stutgard.
Sceptisch
Geleende gelden dienen volgens Stutgard niet meer in zakken van anderen te verdwijnen. De president houdt zo meteen zijn traditionele jaarrede. Het ligt in de verwachting dat deze huidige plannen ook worden gepresenteerd tijdens de jaarrede van de president. Echter verwacht Stutgard geen degelijke antwoorden op de openstaande vragen. “Ik ben nog al een beetje sceptisch over hoe men meent zaken te doen in Suriname. Het gaat alleen maar achteruit, zolang wij geen keerpunt maken om echt iets te doen in en voor het land. Anders zal het niet beter worden. Ik ben geen doemkijker, maar gewoon kritisch”, aldus Stutgard.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!