Krishna Mathoera: “Jupol-minister moet voorzichtiger zijn met haar uitspraken”

Krishna Mathoera
Krishna Mathoera
Minister Jennifer van Dijk-Silos heeft onlangs via de media aangegeven dat zij achter het optreden van de politie-eenheden staat in de aanpak van de vier rovers aan de Kleinestraat. Critici zijn van mening dat de minister in haar enthousiasme weer voor haar beurt heeft gesproken. Een dergelijke uitspraak deed de bewindsvrouw ook in de kwestie van Meriba om het op een later tijdstip onder ede te ontkennen. De minister zou volgens volksvertegenwoordiger teven ex-politiecommissaris Krishna Mathoera niet nu al mogen stellen dat zij achter het politieoptreden staat.

Onderzoek
‘Elke situatie waarbij de politie geweld gebruikt, moet worden onderzocht. Dit onderzoek dient te geschieden op instructies van de procureur-generaal (pg). De scheikundige moet vaststellen dat er meermalen met het aangetroffen jachtgeweer is geschoten. Er moet een ballistiekvergelijking komen. Dan pas kan gesteld worden dat de politie correct gebruik heeft gemaakt van haar geweldsmonopolie. Hier zijn er twee zaken die centraal staan, namelijk de gerechtigheid van de politie om geweld te gebruiken en de redelijkheid/proportionaliteit van het geweld. Er moet namelijk worden nagegaan als er niet meer geweld gebruikt is vergelijking met het doel van het geweld. Deze vragen kunnen alleen door het onderzoek worden beantwoord.’ Dit legt een juridische bron uit aan Dagblad Suriname
Pg kan rechtmatigheid vaststellen
Alleen de pg kan uiteindelijk stellen dat het geweld rechtmatig is aangewend. Er is nog geen enkel onderzoeksresultaat bekendgemaakt. Vooralsnog is er slechts de verklaring van de aanwezige politie, dat er op hen geschoten zou zijn. “De taak van de politie is niet om te doden. De politie moet aanhouden en voor de rechter brengen. De rechter neemt het besluit”, stelt Mathoera.
Voorzichtiger
De minister zou volgens haar iets voorzichtiger moeten zijn met haar eigen uitspraken en zulke uitspraken in beginsel aan het Openbaar Ministerie (OM) moeten overlaten. “De minister zou zo een uitspraak niet moeten doen. Ik zou het overlaten aan het OM, omdat hij het onderzoek moet uitvoeren. Het OM is de instantie die een oordeel moeten plegen”, meent Mathoera. Criminelen die erop uitgaan om mensen gewapend te beroven, aanvaarden volgens de politica een risico. Het risico is dat de politie gerechtigd is om geweld te gebruiken bij de aanhouding. In dit geval heeft de politie een achtervolging ingezet. De criminelen konden zich gemakkelijk overgeven, maar men heeft door in de richting van de politie te schieten, ook aangegeven zeer vuurwapengevaarlijke verdachten te zijn. De politie mag in zulke gevallen zichzelf en de burgers beschermen.
Complimenten aan politie
Mathoera brengt in de verwachting dat het onderzoek positieve resultaten zal opleveren, alvast haar complimenten uit aan de in casu betrokken politieambtenaren. “Het is niet de minister die dit resultaat teweeg heeft gebracht, maar de politieambtenaren, die onder deze moeilijke omstandigheden, met weinig middelen, hun leven op het spel zetten. Ik hoop dat dit een voorbeeld mag zijn voor andere mensen. Het waren jonge mensen die het met hun leven hebben moeten bekopen. Mensen die het criminele pad willen opgaan, moeten bezinnen dat verkeerde keuzes hun het leven zal kosten”, aldus Mathoera.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!