Etnel: “Eerst gedegen onderzoek wil men in iets investeren”

Patricia Etnel
Patricia Etnel
Onlangs zijn er informatiesessies gehouden door de regering. Deze informatiesessies hebben betrekking op de investeringsprojecten uit het stabilisatie- en herstelprogramma. Parlementariër Patricia Etnel van de Nationale Partij Suriname (NPS) gaf haar reactie aan Dagblad Suriname in het kader van de investeringsprojecten.
Een van de investeringsprojecten is het opzetten van een scholencomplex met woonunits voor scholieren van het district Para. Etnel vraagt zich af op grond waarvan er alleen voor Para is gekozen, aangezien er andere districten zijn waar het onderwijsvraagstuk nijpender is. Vanwege de huidige economische situatie in het land is onderwijs niet meer zo toegankelijk voor de scholieren van Brokopondo en Sipaliwini. In deze districten zijn er geen middelbare scholen aanwezig. De jeugd moet helemaal naar Paramaribo afreizen voor verdere scholing. De parlementariër is van mening dat er ook aandacht besteed moet worden aan het openbaar schoolvervoer, omdat scholieren bij het niet tijdig voldoen van de vervoerskosten de school niet kunnen bezoeken.
Een ander investeringsproject is het landelijk renoveren van poliklinieken. Etnel vindt dat het renoveren van poliklinieken momenteel geen prioriteit is, omdat dit een reguliere activiteit van het ministerie van Openbare Werken moet zijn en geen nijpend investeringsproject is. “Voor de renovatiewerkzaamheden kunnen de gedetineerden van de centrale penitentiaire inrichting te Santo Boma ook ingezet worden in plaats van geld te besteden aan derden”, zegt Etnel. De parlementariër vindt dat er ordening en structuur moet plaatsvinden bij de Spoedeisende Hulp (SEH), dat er ook voldoende voorraden aan medicamenten aanwezig moeten zijn en dat de salarissen op tijd betaald worden. “In de gezondheidszorg geniet dit de hoogste prioriteit. Er moeten ook financiële middelen vrijgemaakt worden, zodat de Stichting Medische Zending optimaal kan functioneren”, vindt Etnel.
De regering is voornemens om een Low Income shelter Project (Lisp 3) te beginnen. De Lisp 3 zal in totaal 100 woningen opleveren. Etnel vraagt zich af op grond waarvan de regering een huizenbouwproject wil starten met slechts 100 woningen. In haar ogen is de groep die graag voor een woning in aanmerking zou willen komen veel groter. De parlementariër vindt dat de regering de bouwsubsidie moet opschroeven, zodat een grotere groep geaccommodeerd in aanmerking kan komen voor een woning. “Men kan geen renovatiekosten bekostigen, omdat de materialen zo duur zijn”, zegt Etnel.
Een ander investeringsproject is het opzetten van een exportproject voor drinkwater. “Voordat de regering in iets wil investeren, moet er eerst een gedegen onderzoek plaatsvinden. Er zijn al bedrijven die water produceren. Men moet werken met de bestaande bedrijven die water produceren, in plaats van een nieuw bedrijf op te zetten”, aldus Etnel.

error: Kopiëren mag niet!