Accountant doet aangifte tegen Surinaamse Politiebond

Het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB) tegen wie aangifte is gedaan door een accountant
Het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB) tegen wie aangifte is gedaan door een accountant
Een Surinaams accountantskantoor heeft onlangs officieel een klacht ingediend tegen de Surinaamse Politiebond (SPB), die momenteel geleid wordt door Raoul Helling. Op 15 juli 2016 had het oud-bestuur van de politiebond, onder leiding van Robby Ramdjiawan, financiële stukken ter bestudering in bewaring gegeven aan dit accountantskantoor. Zij moest de financiële rekeningen van de jaren 2011 tot met juni 2016 opmaken.
Op maandag 8 augustus zijn leden van het nieuw gekozen bestuur naar het desbetreffende kantoor gestapt. Zij eiste de in bewaring gegeven stukken op, kortom alle belangrijke documenten die te maken hebben met de samenstelling van de jaarrekening van de politiebond van de afgelopen vijf en een half jaar. De secretaresse van het accountantskantoor weigerde deze stukken aan de voorzitter en de twee leden af te staan. De secretaresse maakte telefonisch contact met haar werkgever en gaf toen door aan het bondsbestuur dat zij de door Ramdjiawan in bewaring afgegeven stukken niet mocht afgeven aan derden. Indien zij de stukken toch willen, moeten zij zich per schrijven richten tot de procureur-generaal.
De bondsleden stelden zich op het standpunt het kantoor niet te zullen verlaten en te zullen wachten op de komst van de accountant. Het was inmiddels sluitingstijd en de secretaresse hield het bestuur van de politiebond voor dat zij het kantoor moest sluiten. De secretaresse voelde zich behoorlijk geïntimideerd en bedreigd, maar ook wel gegijzeld. Zij kon immers het kantoor niet sluiten en kon dus ook niet naar huis. Middels intimidatie hebben de leden van de SPB toch nog de stukken kunnen meenemen. Zij moesten wel voor ontvangst tekenen. De volgende dag richtte de accountant een schrijven naar de procureur-generaal en verzocht om hieromtrent een onderzoek te willen instellen.
Ramdjiawan heeft inmiddels de accountant in gebreke gesteld. De accountant mocht onder geen beding zijn originele stukken aan de tegenpartij meegeven. Volgens de ex-voorzitter van de SPB zijn er voldoende termen aanwezig om het bondsbestuur strafrechtelijk te doen vervolgen. De accountant heeft op zijn beurt een aangifte gedaan bij de afdeling Onderzoek Politie Zaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname en het onderzoek is inmiddels aangevangen.
Bondsvoorzitter Helling wenst niet te reageren hierop.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!