Reshuffelen en nogmaals reshuffelen: “A NO MI!”

President Desi Bouterse
President Desi Bouterse
Sinds vrijdag 9 september staat Suriname in het teken van ‘reshuffling’. President Desi Bouterse zal zijn ministersploeg gaan ‘reshuffelen’. Op basis waarvan en waarom is nog steeds onduidelijk. Vanaf het moment dat het woord zijn intrede deed in het politieke, bestuurlijke en ook journalistieke jargon, kwam Suriname in de wurggreep van geruchten, aannames en speculaties. Want, wie zullen er gereshuffeld worden? Het vervangen van ministers blijkt echter een gewoonte van deze president te zijn geworden. Steeds wanneer de president in een lastig parket komt door verkeerd(e) beleid of handelingen, moeten anderen het veld ruimen. Met zijn zogenaamde ‘A no mi cultuur’ blijft de president zelf buiten schot. Tijdens het vorige kabinet (Bouterse-Ameerali) hebben slechts vijf ministers het voor de volle vijf jaren kunnen afronden. Het gaat om Winston Lackin (NDP), Lamure Latour (NDP), Jim Hok (Palu), Alice Amafo (Abop) en Falisie Pinas (Abop). De regering onder leiding van Bouterse en Robert Ameerali heeft in de afgelopen regeertermijn 17 bewindslieden vervangen, waarvan slechts 1 gereshuffelde minister aan het einde van de rit nog deel uitmaakte van de regering.
Dagblad Suriname zal enkele (niet alle) ontwikkelingen en uitspraken rond deze reshuffelingen aan u voorschotelen. Of het onwaarheden, halve waarheden, hele leugens of loze beloften zijn, moet u zelf oordelen.

Coalitiepartners hebben geen ontwikkelingsvisie
Tijdens de regeringsperiode 2010-2015 heeft het staatshoofd vaker, al binnen een jaar nadat zijn regeerteam aantrad, zijn ontevredenheid uitgesproken over enkele ministeries. Ook over de manier waarop coalitiepartners omgingen met een ministerie dat onder hun beheer stond, was hij niet te spreken. De NDP in Mega Combinatieverband had op dat moment een samenwerking met de KTPI, Nieuw Suriname, Palu, Abop, BEP, Seeka en de Pertjajah Luhur. Volgens Bouterse gingen coalitiepartijen er teveel van uit dat een ministerie de partij toebehoort. Bouterse had zich in 2012 geïrriteerd uitgelaten toen hij zei dat het sommige politieke leiders in de coalitie ontbrak aan ontwikkelingsvisie.
Sastroredjo kreeg oneervol ontslag
Sastroredjo werd nadat hij vier maanden minister was, ontslagen door president Bouterse. Dit gebeurde op 15 december 2010. Hij kreeg oneervol ontslag. Sastroredjo verloor ook de steun van de KTPI die hem had voorgedragen. Op 7 februari 2011 werd Simon Martosatiman beëdigd als minister van RGB.
Ministers mogen niet op dienstreis
De hype rond de aangekondigde reshuffling werd versterkt rond 25 maart 2010, toen bekend werd dat ministers voorlopig niet naar het buitenland mochten reizen. Natuurlijk werd dat curieuze bericht direct in verband gebracht met een reshuffling. Zat het snijden in de raad van ministers er aan te komen? Minister Simon Martosatiman (Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer) was 23 maart niet voor een buitenlandse dienstreis vertrokken. Hij had de 21ste maart telefonisch bericht gekregen van de secretaris van de RvM om zijn geplande reis af te zeggen. De reden voor dit besluit werd niet bekendgemaakt. Maar, geen enkele minister mocht naar het buitenland reizen. Zo gingen ook reizen naar het buitenland van minister Michael Miskin van Handel en Industrie en van zijn collega van Defensie, Lamuré Latour, niet door.
Boedhoe maakte plaats voor Wijnerman
Wonny Boedhoe die in 2010 met veel lof werd geïntroduceerd, moest binnen een jaar plaats maken voor haar toenmalige directeur Adelien Wijnerman. Wijnerman bleef op deze post totdat zij eind 2014 plots plaats moest maken voor toenmalige presidentieel adviseur Andy Rusland. Wijnerman is bedankt vanwege de aangekondigde ‘reconstructie van het financieel beheer van de Staat Suriname’, het ontbreken van effectieve communicatie met belanghebbenden en een niet-transparante financiële administratie.
Depolitiseren Volksgezondheid en Onderwijs
Enkele weken later liet Bouterse weten dat bepaalde ministeries buiten de partijpolitieke sfeer moesten worden gehouden. Het zou gaan om het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling en van Volksgezondheid. Vier dagen later werden door Bouterse plotseling twee volstrekt onbekende namen uit de hoge hoed getoverd als nieuwe ministers. Michael Blokland en Shirley Sitaldin werden genoemd als de nieuwe ministers in het kabinet Bouterse op respectievelijk Volksgezondheid en Onderwijs. Raymond Sapoen zou van Onderwijs en Volksontwikkeling naar Handel en Industrie (HI) verhuizen, terwijl Michael Miskin die op HI de scepter zwaaide, naar het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) zou vertrekken. Minister Ginmardo Kromosoeto van ATM zou verhuizen naar RGB.
Waterberg en Martosatiman moesten veld ruimen
Zowel minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid als RGB-minister Simon Martosatiman zou definitief het veld moeten ruimen. Ook voor de minister van Sport- en Jeugdzaken, Paul Abena, was het doek gevallen. Dit ministerie zou in handen vallen van de KTPI Nieuwe Stijl. Hier kwam Ismanto Adna. De houding van de BEP-fractie bij de behandeling van de amnestiewet in De Nationale Assemblee heeft verder bijgedragen tot die ontevredenheid jegens Waterberg en BEP. BEP werd uit de coalitie gezet.
Somohardjo beloond
Paul Somohardjo’s Pertjajah Luhur (PL) werd door Bouterse beloond voor het feit dat die partij, naast de NDP, de meest stabiele factor in de coalitie was. Daarom werd Abigail Lie A Kwie onderminister op het ministerie van Openbare Werken. De ministers Soewarto Moestadja en Hendrik Setrowidjojo van respectievelijk Binnenlandse Zaken (Biza) en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) mochten op hun post blijven. Namens de Abop kwamen Stanley Betterson op RO in de plaats van Linus Diko, terwijl Blokland de plaats op Volksgezondheid reeds had ingevuld.
NDP’er moest juiste job doen op RGB
Ginmardo Kromosoeto (NDP) die de scepter zwaaide op ATM, nam op 27 april 2012 het roer over op RGB. Kromosoeto werd voor zijn ontslag eerst vanuit Arbeid overgeplaatst naar RGB om als NDP-minister de juiste job te doen. Zijn voorgangers kwamen uit de KTPI van Willy Soemita en slaagden niet erin om de problemen met betrekking tot gronduitgifte recht te trekken.
Verschuivingen op Justitie en Politie
In mei 2012 viel het doek voor Martin Misiedjan toen hij na de toename van de criminaliteit in het land op Justitie en Politie vervangen werd door Edward Belfort. Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Abop, was niet tevreden over zijn functioneren, terwijl president Desi Bouterse het nog wel zag zitten. Belfort was toen waarnemend onderdirecteur van Justitie, belast met de leiding over Delinquentenzorg. Misiedjan is tijdens de verkiezingen van de Abop overgestapt naar de NDP.
500 man op de reshuffelstoel
In dezelfde maand maakte het staatshoofd bekend dat de reshuffling nog niet voorbij was. Volgens hem zouden er nog 500 topfunctionarissen gereshuffeld worden. Directeuren, onderdirecteuren en raden van commissarissen zouden de komende periode tegen het licht worden gehouden. “Vaak is het zo dat we alleen naar de minister kijken. Veelal is het ambtenarenapparaat in de loop der jaren een vrij verwrongen mechanisme geworden. Nu wij de gelegenheid hebben, willen we proberen in de chaotische situatie orde te brengen. Het kost moed en durf en politieke wil om dat te doen”, zei de president.
Abrahams en Kromosoeto stelden portefeuille ter beschikking
In mei 2013 stelden ex-minister Ramon Abrahams van Openbare Werken en Kromosoeto van RGB hun portefeuille ter beschikking. Uiteindelijk werd Abrahams op OW in juni 2013 vervangen met Rabin Parmessar, terwijl Steven Relyveld naar RGB ging. Relyveld is volgens regeringslieden de beste man tot nu toe op RGB. De kans is heel miniem dat hij zal worden vervangen.
Adhin was de man voor Onderwijs
Uiteindelijke bakte Sitaldien ook niets van het werk op Onderwijs en werd zij in juli 2013 vervangen met Ashwin Adhin, nu vicepresident. Sapoen werd eerder bij zijn vervanging overgeplaatst naar Handel en Industrie. Hij nam het roer over van Maikel Miskin die gestuurd werd naar Arbeid. Miskin bleef op Arbeid.
PL uit coalitie; nieuwe ministers
In april 2014 werden uiteindelijk Sapoen, Moestadja en Hendrik Setrowidjojo van respectievelijk HI, Biza en LVV vervangen doordat Bouterse de PL van Somohardjo uit de coalitie zette. Edmund Leilis werd de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, terwijl Soeresh Algoe overnam op LVV. Op HI werd uiteindelijk Don Tosendjojo door de Abop geplaatst. De president heeft met zijn veranderde beleidsinzichten tot 2015 ook andere slachtoffers gehad. Zo werden de onderministers Abigail Lie A Kwie en Mahinder Gopie naar huis gestuurd.
Ministers behouden privileges
Een minister die in Suriname een jaar heeft gediend en eervol wordt ontslagen, blijft na de laan te zijn uitgestuurd recht hebben op een riant salaris, een pensioenuitkering en een levenslange ziektekostenverzekering. Slechts Boedhoe maakt geen aanspraak op alle privileges. Alle huidige ministers in het kabinet Bouterse 2 hebben al een jaar gediend. Opmerkelijk is dat de coalitieleden niet meer zo happig zijn voor een reshuffling die het land maar steeds meer geld kost. De samenleving kijkt echter met veel belangstelling uit of een nieuw ministersteam een verschil zal kunnen uitmaken.
FR

error: Kopiëren mag niet!