VHP gedenkt 100ste geboorte dag Jagernath Lachmon

Jagernath Lachmon
Jagernath Lachmon
Op 21 september a.s. herdenkt de Vooruitstrevende Hervormings- Partij (VHP) de 100 ste geboortedag van haar legendarische leider wijlen mr. Jagernath Lachmon.
De ondeugende jongen van het platteland, de “bon vivant” zoals Lachmon het zelf uitdrukte, groeide uit tot de meest bepalende en invloedrijke politicus en staatsman in een land met een enorme diversiteit.
Mr. Jagernath Lachmon was een man die vrede en respect in de samenleving heeft gepropageerd, hij is door eenieder gerespecteerd en geaccepteerd, ook mensen die het niet met hem eens waren.
Lachmon’s denken en zijn opstelling jegens zijn medemens zijn verwezenlijkt door Mahatma Gandhi’s ideeën over de kracht van de waarheid en geweldloosheid.
Hij is voor meer dan een halve eeuw bepalend geweest voor de politieke ontwikkeling van Suriname. De legendarische politicus was de onbetwiste leider van de VHP en de Hindostaanse gemeenschap in Suriname.
Hij was de hoeder van de democratie en bewaker van het machtsevenwicht tussen verschillende bevolkingsgroepen. Hij heeft ook een enorme invloed gehad op de staatsrechtelijke – en maatschappelijke ontwikkeling van Suriname.
Voorts heeft hij eraan gewerkt dat de verschillen tussen onder andere etniciteit, geloof en taal onder de mensen geen belemmering voor samenwerking en ontwikkeling van zijn land is geweest. Hij heeft gestreden voor gelijke rechten en eerbiediging van elkaars cultuur.
Mr. Lachmon heeft met zijn “Verbroederingspolitiek”een grote bijdrage geleverd aan de maatschappelijke vrede in Suriname. Hij zei eens: “Er is in Suriname, geen andere politiek denkbaar dan de verbroederingspolitiek. Wij kunnen niet uit overwegingen van kleur, ras en godsdienst elkander gaan bestrijden”.
Het politiek model van eenheid in verscheidenheid, verbroedering en vreedzaam leven is een voorbeeld voor vele landen. Vreedzaam naast en met elkaar leven, met respect en acceptatie van elkanders gewoonten, cultuur uitingen en voorkeuren, kan een samenleving alleen maar verrijken.
Naast de ontwikkeling van de verbroederingspolitiek heeft wijlen mr. Lachmon zich ook ingezet voor de strijd om autonomie en algemeen kiesrecht in Suriname. Consequent heeft hij gevochten voor democratische staatsstructuren. Hij had herhaaldelijk erop gewezen dat Suriname een rechtstaat dient te zijn en op een parlementair democratische manier geregeerd dient te worden.
Bij de totstandkoming van de grondwet tijdens de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 heeft hij gewezen op de verschillende waarborgen die opgenomen diende te worden.
Toen de militairen in 1980 hun staatsgreep pleegden in Suriname heeft hij met zijn diplomacy theorie en de theorie van de buigende riethalm de militairen geduldig en vol tact terug gekregen in het kampement waarna wederom verkiezingen konden worden gehouden.
Afhankelijk van gewijzigde omstandigheden, zowel in de maatschappelijke als in de bestuurlijke sfeer heeft mr. Lachmon steeds een juist antwoord kunnen vinden om het partijbelang, maar bovenal het algemeen belang te kunnen dienen.
In dit verband kan worden verwezen naar de ontwikkeling van de VHP tot een politieke organisatie toegankelijk voor alle Surinamers ongeacht hun cultuur, religie en etniciteit
De idealen, ideeën en principes van mr. Lachmon geven ons de inspiratie om met uiterste inzet en toewijding, verder te werken aan de ontwikkeling en opbouw van een hechte natie tot heil van land en volk.
VHP

error: Kopiëren mag niet!