Richard Kalloe: “Organisaties beziggehouden met doodgeboren rat”

Richard Kalloe
Richard Kalloe
De informatiesessies die de regering van de week heeft gehouden, is door een aantal genodigden niet bezocht. Hiertoe behoren zowel delen van de vakbeweging als politieke partijen. Dit zeker ook vanwege de wijze waarop de regering haar beleid in de afgelopen periode heeft uitgestippeld, maar mede vanwege de vertrouwenscrisis die zich op dit moment manifesteert. Al deze informatiesessies die van 10.00 uur tot 22.00 uur worden gehouden, zijn compleet gericht op de voorbereidingen richting een lening die de overheid wenst aan te gaan bij de Islamic Development Bank. Het gaat om een som van rond de US$ 1.8 miljard.
Oud-minister, ondernemer en politiek analist Richard Kalloe benadrukt dat om zulke leningen gerealiseerd te krijgen, een goed ontwikkelingsplan nodig is. “Wat men ons nu voorhoudt, is een groot stuk worst. Men nodigt delen van de samenleving uit, houdt de samenleving bezig met iets lekkers. Iets dat nooit zal komen. Het is een doodgeboren rat waar men bezig mee wordt gehouden”, stelt Kalloe. Uit de informatie die Dagblad Suriname uit het veld heeft kunnen vergaren, is de zaak nog steeds vaag wat betreft de ontwikkelingsvisie van de regering. Een groot deel van de projecten die gepresenteerd zijn, zou incompleet zijn of niet zijn aangepast aan de realiteit. Kalloe ziet uitgaande van de door de regering tot nog toe ter beschikking gestelde informatie nog geen ontwikkelingsplan. “Het is simpel. Bij de regering is er niemand aanwezig, die zo een plan kan schrijven. Zelfs bij Nieuw Front was het zo. Daarom is er nooit iets van de grond gekomen. Projecten werden uit het hoofd gepland”, stelt Kalloe.
‘Je moet een idioot zijn om de handel te financieren’
Zaken moeten indien duurzame oplossingen gewenst zijn, goed worden doorgerekend. Kalloe ziet nog steeds uit elkaar vallende en uit het hoofd bedachte plannen en projecten. Er zijn geen noemenswaardige projecten waar de IsDB in Suriname in heeft geïnvesteerd. Dit volgens Kalloe alleen maar vanwege de wijze waarop projecten in Suriname geschreven worden. De IsDB werkt volgens de standaarden van de Wereldbank voor de zwart op wit projecten. “De beoordeling van de IsDB is vrij rigoureus. Je moet eerst een goed ontwikkelingsplan hebben. Die planen moeten goed doorgerekend worden en sectoraal evenwichtig zijn. De sectorale evenwichtigheid bij de huidige plannen zijn zoek. Een groot deel van het geld gaat in de handel. Wie financiert nou de handel? Je moet een idioot zijn om de handel te financieren, terwijl de landbouw zoveel potentie heeft”, stelt Kalloe. Aan de andere kant is het Suriname wel gelukt om een overeenkomst aan te gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). IMF heeft zelfs een US$ 81 miljoen als eerste tranche overgemaakt. Kalloe vermeldt echter dat de voorwaarden van vroeger van het IMF zijn versoepeld. IMF heeft het land al geholpen met een eerste tranche van de afgesproken leensom. De instap was makkelijker dan bij de IsDB. De evaluatieronde van het IMF bepaalt hoe zaken verder verlopen. “IMF houdt wel de vinger aan de pols. Zij hebben voldoende tijd om het land te bestuderen. Op het moment dat het eerste jaar verstrijkt en het land op zoek gaat naar meer geld, zal IMF de schroeven draaien. Daarvoor zal men wel aan de strenge voorwaarden moeten voldoen. Dan gaat Suriname in de Intensive Care. Bepaalde landen halen de ICU niet”, aldus Kalloe.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!