Projecten regering bieden geen oplossing op korte termijn

Eline Graanoogst en Sharda Ganga (foto: Kevin Ngadimin)
Eline Graanoogst en Sharda Ganga (foto: Kevin Ngadimin)
Vanuit de zijde van de regering wordt aangegeven dat haar projecten op korte termijn voor een redelijke oplossing zullen zorgen. Echter meent zowel Sharda Ganga van het Burgerinitiatief als Eline Graanoogst van de Nationale Vrouwenbeweging (NVB) dat de regering momenteel projecten presenteert, die op middellange tot lange termijn geen oplossing in de huidige situatie van het land zullen brengen. De president is dinsdag een informatieronde begonnen, waarbij vertegenwoordigers van maatschappelijke groepen, jongerenorganisaties, vakbeweging, bedrijfslevenorganisaties en politieke partijen geïnformeerd worden over projecten die de regering voornemens is uit te voeren ter ondersteuning van haar stabilisatie- en herstelprogramma. Ganga en Graanoogst zeiden donderdag na afloop van de presentatie aan de media dat bijna 50% van de projecten bestaat uit infrastructurele projecten, terwijl in de sociale sector er heel weinig geïnvesteerd wordt. “Ontwikkeling breng je niet binnen 1 of 2 jaren. Het zal een hele omslag van denken vergen om resultaten op te leveren. Ik denk dat de overheid de verkeerde volgorde hanteert om eerst geld te zoeken en dan plannen te gaan maken voor de uitvoering. Wanneer je goed beleid in elkaar zet, zal het geld vanzelf komen, maar je moet niet de omgekeerde weg gaan volgen”, zei Graanoogst. Ganga vindt dat de projecten niet gedetailleerd zijn, waardoor nog een heleboel moet worden uitgewerkt. Beide vertegenwoordigers waren wel ingenomen met de mate van openheid vanuit de regering.
Geen nieuwe plannen
Graanoogst benadrukte dat een heleboel van de aangehaalde zaken haar niet vreemd zijn, omdat in de afgelopen decennia heel vaak al gesproken is over investeringen, Investsur en de Investeringswet. “Mijn vraag was natuurlijk hoe de regering denkt dat het deze keer wel zal lukken. De ideeën die nu naar voren zijn gebracht, zijn eigenlijk geen nieuwe ideeën. De plannen die er liggen, zijn geen nieuwe plannen en de mensen die dat moeten uitvoeren, zijn dezelfde mensen. Hoe zullen wij in staat zijn om de USD 1.8 miljardlening om te zetten in een stuk economische ontwikkeling van het land”, stelde Graanoogst. Volgens haar zullen er zeker veranderingen in het plan moeten worden aangebracht. Gelukkig is volgens haar wel aangegeven dat de inputs van de groepen zullen worden bekeken.
Corruptiepreventie bril opzetten; betere communicatie
Als Burgerinitiatief heeft de groep zich volgens Ganga enorm gefocust op de corruptiegevoeligheid van een heleboel van de onderwerpen en maatregelen die zijn aangekondigd. Volgens Ganga heeft het Burgerinitiatief aangeboden om de op te zetten instituten, procedures en programma’s te voorzien van commentaar met een ‘corruptiepreventie bril’. Hierdoor zal volgens haar een corruptiepreventie managementsysteem worden opgezet voor al de plannen die de regering wil uitvoeren. De allerlaatste afspraak is om te kijken hoe de communicatie tussen de overheid en de bevolking kan worden verbeterd. “Het is elke keer dat de informatie te laat is, onvoldoende is en niet komt wanneer het moet komen. Als wij in een crisis zitten en we geconfronteerd zijn met zaken die zo een grote impact hebben in ons leven, dan moet je beter communiceren. Wij hebben aangeboden om daarover van gedachten te wisselen en het is met beide handen aangegrepen”, aldus Ganga.
Speciaal aandacht voor vrouwen, kinderen en andere kwetsbare groepen
De groep heeft ook gevraagd om speciaal aandacht te vestigen aan de effecten van de maatregelen op vrouwen, kinderen en andere kwetsbare groepen. Volgens Graanoogst gaat het vaak om alleenstaande vrouwen met een gezin die in onzekerheid verkeren over hoe zij de komende periode zullen overleven. “Wij horen te veel van de economische kant van de crisis en horen te veel de oplossing in termen van de maatregelen die worden genomen, maar de verhouding is scheef. De verhouding van hoe het geld verdeeld zal worden, is scheef.” Volgens Ganga moet er ook veel meer gebeuren aan capacity development voor het uitvoeren van zulke enorme programma’s.
FR

error: Kopiëren mag niet!