Aegina Brahim maakt film over Surinaamse scheidsrechter Deborah Zebeda

Aegina Brahim
Aegina Brahim

Deborah Zebeda
Deborah Zebeda

1 Aegina Brahim 3Filmregisseur Aegina Brahim maakt momenteel een film over de Surinaamse vrouwelijke scheidsrechter Deborah Zebeda. ‘Ze is een vrouw die voetbalwedstrijden leidt waar mannen spelen. Ik heb diep respect voor haar werk als scheidsrechter. Mijn doel is om haar internationale bekendheid te laten verwerven middels deze film’, geeft Brahim aan tegenover Dagblad Suriname. Deze korte film van ruim 22 minuten dient tevens als afstudeerproject van Brahim, die hiermee haar Master in Arts (MA) titel zal behalen aan The London Film School. De première van Laws of the Game is in januari 2017 en deze zal plaatsvinden in TBL Cinemas.
Wie is Aegina Brahim?
Brahim is een geboren en getogen Surinamer. ‘Ik heb in mijn jeugdjaren gezwommen voor Neptunes en daarna gevolleybald voor Condor. Dat waren echt leuke jaren’, geeft ze aan. ‘Ik heb van kleins af interesse gehad in het maken van producties. Het begon met verhalen vertellen, daarna leuke producties voor de VWO-school tot ik in Nederland belandde. Mijn interesse ging meteen uit naar het studeren in de richting van tv en media. In deze periode kwam ik ook tot de conclusie dat wil ik mijn master behalen in filmregie, ik een beperkt aantal mogelijkheden heb. New York, Los Angeles, Praag, London en Hong Kong hebben de beste scholen waar ik m’n master kon doen. De keuze, na wat onderzoek op internet, viel op The London Film School, die de beste van Europa is. En de connectievluchten via Nederland naar Suriname zaten ook goed, dus viel mijn keuze op London. En daar woon ik nu’, vertelt Brahim. Eerder heeft ze aan andere producties gewerkt. Haar eerste feature film als regisseur was dit jaar in de Sahara over marathonlopers (Brothers in the Sand).
Laws of the Games
De film die ze nu maakt over Zeola, dat is de fictieve naam van Deborah Zebeda in de film, gaat over een waar gebeurd deel van haar leven. Zebeda is in eigen land een Fifa-scheidsrechter en wil zich graag plaatsen voor het Vrouwen WK voetbal 2019. Maar niet alles gaat over rozen. Bureaucratie in Suriname en jaloezie van een mannelijke collega zijn enkele tegenslagen die ze op haar weg ontmoet. Ook moet ze hard knokken om haar Fifa-badge te kunnen behouden. Een klein fout en je hele carrière gaat naar de maan. Zebeda wil zich gewoon concentreren op de regels van Fifa: de Laws of the Games. Brahim geeft aan dat ze al een jaar bezig is met de pre-productie van deze film. De hele filmcrew komt ook uit London. ‘Die zijn al 4 maanden bezig met de pre-productie en 10 dagen met de opnames in ons land. Vandaag is de eerste draaidag’, geeft ze aan. ‘De opnames vinden ook plaats in onze voetbalstadions.’
Surinaams verhaal
De acteurs in deze film komen allemaal uit Suriname. ‘Het wordt een Surinaams verhaal. Dat is ook mijn land. De meeste inspiratie voor mijn werk krijg ik als ik hier ben. Dan ben ik te midden van mijn familie en vrienden en de warmte van het land’, zegt Brahim. ‘Met deze film wil ze ook het land promoten in het buitenland. Misschien kunnen we buitenlandse investeerders naar hier halen die bijvoorbeeld een film willen maken over een voetballer.’ In de toekomst wil deze filmregisseur ook andere films maken in Suriname. Wat het precies wordt, weet ze nog niet. Internationaal wil ze de top bereiken.

error: Kopiëren mag niet!