Acht verkeersdoden in verkeersveiligheidsmaand

FrontfotoDe afsluiting van de jaarlijks terugkerende verkeersveiligheidsmaand, waarin de bromfietser centraal stond, vond op donderdag 15 september op politiepost Uitvlugt plaats. Het hoofd van de afdeling Verkeer, Migalda Kolf, gaf aan dat de focus dit jaar was gericht op de bromfietsers. De statistieken geven aan dat deze categorie tot de grootste groep verkeersdoden behoort. Dit jaar telt de verkeersbarometer reeds 47 verkeersdoden, waarvan 23 bromfietsers. In de verkeersveiligheidsmaand alleen zijn er 8 verkeersdoden gevallen, waarvan 4 bromfietsers. In 2015 waren er 5 verkeersdoden in deze maand. Kolf deed een beroep op alle weggebruikers om de verkeersregels in acht te nemen. Aan de bromfietsers gaf zij speciaal door dat er op de website van de politie materiaal is om hen te informeren over verkeersregels. Dat is een belangrijke stap en dat zal volgens Kolf zeker ertoe leiden dat de bromfietsers in het algemeen hun negatief rijgedrag zullen verbeteren en daardoor ook beter zullen kunnen inspelen op eventuele moeilijke verkeerssituaties.
‘Together we can save lives’
Bernise Biswane van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) benadrukte wat de bedoeling is van deze verkeersveiligheidsmaand. De afdeling Verkeer gaat extra activiteiten ontplooien, zodat de weggebruikers zich bewust worden van een veilige en verantwoorde deelname aan het verkeer. “Verkeersveiligheid is niet alleen de taak en/of de verantwoordelijkheid van de politie. Het is de taak van de organisatie en van elk individu. Deze verantwoordelijkheid ligt bij u als weggebruiker, maar ook als medeweggebruiker”, zei Biswane. Zij legde uit dat iedereen die in het verkeer zit, respect voor anderen moet hebben. “Asociaal gedrag moet absoluut achterwege worden gelaten.” Biswane hoopt dat deze verkeersmaand zal uitmonden in een betere participatie, een betere samenwerking en een bredere aanpak van iedereen. Het aantal slachtoffers bij verkeersongelukken is naar Surinaamse maatstaven schrikbarend hoog. Wij moeten met ons allen eraan meewerken dat dit aantal omlaag wordt gebracht. “Together we can save lives”, gaf Biswane aan.
‘Deze maand drukt ons wel met de neus op de feiten’
Ook Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken, gaf aan dat één van de doelen van deze verkeersmaand is om een stukje awareness teweeg te brengen bij alle deelnemers. “Elk jaar weer moeten wij evalueren en nagaan of wij de gestelde doelen bereikt hebben. Deze maand drukt ons wel met de neus op de feiten. De realiteit is anders dan wat wij ons zo graag voorstellen. Er is op dit gebied nog heel veel werk te verzetten. De commitment vanuit de centrale overheid is enorm belangrijk.” Wip vindt het prijzenswaardig dat er organisaties zijn die geheel vrijblijvend zich inzetten om die awareness bij de gemeenschap, maar ook bij de overheid teweeg te brengen. Hulde aan de initiatiefnemers. Wip benadrukt dat de centrale overheid het als haar taak moet zien om onveilige situaties in het verkeer weg te maken; dat is een voorname stap op weg naar een veilig verkeer voor iedereen. Daarnaast is de medewerking van alle weggebruikers van groot belang om onze doelen te bereiken. Districtscommissaris Mike Nerkust was het ermee eens dat een ieder hard moet meewerken in het verkeer om er veilig doorheen te komen. Ook hij deed een beroep op alle weggebruikers in het bijzonder de motorrijders om extra alertheid te betrachten, vooral op alle kruisingen. “Houdt steeds de snelheid op de aanwijzingsborden in de gaten”, stelde Nerkust. De president van Lions Club Paramaribo Central, Maaltie Sardjoe, trok samen met Nerkust en Wip het voortouw bij de inauguratie van de achtste verkeersvlag bij de afsluiting van deze maand.
Leed is niet alleen bij financieel aspect
Het is een jaarlijks terugkerende activiteit. In dit kader zegt Sardjoe dat het gezamenlijk optrekken van publieke en private organisaties van belang is. De club had reeds in de 50-tiger jaren een aanzet gegeven en er is een herinvoering geweest in 2008. “Thans staan wij bij de achtste launch van onze verkeersvlag. Dit met als doel onze verantwoordelijkheid te nemen als Lions Club om de gemeenschap te dienen in de vorm van een bewustwordingscampagne. Bewustwording moet u zien zowel naar de veroorzakers, maar ook naar de slachtoffers van de verkeersongevallen. De stand van de vlag aan de stok geeft een indicatie of er een verkeersdode is gevallen of niet.” Ook Sardjoe deed bij deze een beroep op alle weggebruikers om zich te houden aan de verkeersregels, om zich te onthouden van roekeloos onverantwoordelijk gedrag, om zich niet te begeven achter het stuur van een voertuig zonder daarbij in het bezit te zijn van een rijbewijs. Het leed dat zich voordoet bij een slachtoffer is niet alleen een financieel aspect. Het behelst nog meer, waaronder lichamelijke letsels, onproductieve dagen, kosten die doorgevoerd kunnen worden naar nabestaanden en zelfs soms een levenslange afhankelijkheid. Het is meer dan een ongeval.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!