Edmund Neus begrijpt doorlichtingsbeginsel EBS niet

De president heeft onlangs aangekondigd dat de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) zal worden doorgelicht. Er moeten nieuwe stroomtarieven worden vastgesteld. Dit allemaal, terwijl het verhaal van doorlichting en verstelling van tarieven bijkans een jaar speelt. Ingenieur Edmund Neus vindt dit nog steeds een zorgelijke situatie. Hij heeft indertijd een model opgezet om te laten zien hoe er inzicht kan worden verschaft in de materie van tariefberekeningen. Zijn opmerkingen deden heel wat stof opwaaien, waarna ook de EBS inkwam met de stelling dat Neus zijn berekeningen niet correct waren. Echter is er vanuit EBS richting de samenleving nooit openheid gekomen in wat wel de correcte cijfers zijn. Neus heeft wel persoonlijk een uiteenzetting van de berekenmethode van EBS gehad, maar kon zich er niet in terugvinden.
“Vroeger zei men dat de zon om de aarde draaide. Aan de hand daarvan werd de positie van de planeten vastgelegd. Dat was heel moeilijk te berekenen, in vergelijking met als je zegt dat de aarde om de zon draait. Zo iets heb je ook met het model dat de EBS gebruikt”, stelt Neus.
Kijkende naar de doorlichting van de organisatie begrijpt Neus in beginsel de bedoeling niet. “Als er iemand op de hoogte moet zijn van wat er bij de EBS gaande is, is dat de overheid. Niet alleen omdat zij de enige aandeelhouder is en de volledige bestuurlijke informatie binnen krijgt, maar ook omdat zij de enige leverancier is van energie. Zowel energie van Staatsolie als van Suralco gaat via de EBS. De overheid zit er dus volledig in. Ik weet niet waarom zij een doorlichting afkondigt. Dit, terwijl wij al lang weten waar de schoen wringt. Het bedrijf is politiek verziekt, gegeven het feit dat twee voormalige directeuren al zodanig zijn aangeduid”, stelt Neus.
Volgens Neus zit de regering niet met een EBS-probleem, maar met een algemeen probleem. Indien de energiekosten omhoog gaan, hebben mensen ‘geen geld meer over’ om eten te kopen. Aan de ander kant kunnen de energiekosten niet zodanig worden gedrukt dat de EBS in financiële problemen geraakt en vervolgens de stroomvoorziening in gedrang komt. Het kan echter niet zo zijn dat het tarief buiten alle proporties klimt. “Zelfs de winkeliers spelen dat niet klaar. De overheid moet een gebalanceerd beeld kunnen geven. De winkelier kan dat niet, maar de Staat kan het wel. Echter denk ik dat de regering de kluts kwijt is. De regering weet gewoon niet waar zij moet beginnen. Men krijgt adviezen maar legt die naast zich neer. Zolang men niet weet wat men moet doen, blijft de toestand verslechteren. Als je moet werken, moet je werken, en niet blijven praten”, aldus Neus. De regering heeft besloten de objectsubsidie, dus subsidie op elektriciteit, af te bouwen. Wel staat de mogelijkheid voor subjectsubsidie open. De tarieven zijn voor de maand september nog de oude van augustus. Concrete data voor wijziging van de huidige tarieven zijn nog niet vastgesteld.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!