Maat vol voor Venezolaanse vissers door ‘wanbetaler’ Cevihas

De maat is vol voor de Venezolaanse vissers die hun boot aanmeren bij de Centrale Vissershaven Suriname (Cevihas). Doordat dit bedrijf van directeur Darryl Boetoe steeds als wanbetaler optreedt, kunnen de vissers niet over hun geld beschikken. ‘We hebben de afgelopen maanden ons beklag gedaan bij Boetoe, LVV-minister Soeresh Algoe, de vissersbedrijven aan wie we leveren en ook bij de associatie van vissers in Suriname. Niemand heeft ons kunnen helpen’, zeggen enkele van de Venezolanen aan Dagblad Suriname. ‘Dinsdag zijn we weer in opstand gekomen en hebben een gesprek aangevraagd met de directeur. Maar hij bleek wederom uitlandig te zijn’, zeggen ze. De vissers uit Venezuela kunnen maar niet over hun geld beschikken. ‘Enkelen van ons wachten al 20 dagen en langer op betaling, maar Cevihas reageert maar niet’, vertellen ze. Door deze situatie vertrekken de Venezolanen weer naar hun land. Vandaag keert wederom een groep terug.
‘Waar is ons geld’
Cevihas is een bedrijf dat 100% in handen is van het ministerie van LVV. De Venezolanen worden door de Surinaamse visverwerkingsbedrijven uitgenodigd om voor hen te komen werken. Cevihas is de aanmeerhaven van de vissersboten. De betaling van de vangst wordt ook door Cevihas gedaan, nadat de visverwerkingsbedrijven het geld voor ze overmaken. Ook het lossen van de boten en ijsvoorziening wordt door Cevihas gedaan. ‘Maar ook het lossen van de boten en ijsvoorziening vormt een probleem. Op de steiger is er meestal geen plaats om aan te meren. De gas- en diesellevering dinsdag was ook een probleem’, vertellen de Venezolanen verder. ‘We hebben ook dagelijks contact met de vissersbedrijven. Die zeggen het geld wel te betalen aan Cevihas, die verder aan ons moet betalen. Maar wat gebeurt er dan met dit geld? Want ze zeggen altijd dat er geen geld is en schuiven de schuld door naar de visverwerkingsbedrijven. Voor ons is het belangrijkst om te weten wat Cevihas met ons geld doet’, zeggen de vissers.
‘Wij helpen met ons werk de Surinaamse economie. Vis gevangen door ons wordt geëxporteerd door de verwerkingsbedrijven. En dat doen onze landgenoten al 30 jaar lang. En dan krijgen we zo’n behandeling van Cevihas’, klagen ze. ‘We willen dat deze zaken in de publiciteit komen’, geven ze aan.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!