Armand Zunder: “Vertrouwen vertalen in actie”

Armand Zunder “Vertrouwen moeten vertalen in actie”De koersontwikkeling op de valutamarkt zal volgens econoom Armand Zunder moeten worden gestuit. Dit kan alleen worden bewerkstelligd door bijvoorbeeld specifieke informatie van de monetaire autoriteiten. Zunder praat in de richting van openheid geven aan de stand-by agreement die met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is gesloten. Er moet duidelijkheid komen in de wijze van implementatie van de agreement. Op basis van deze overeenkomst heeft IMF US$ 81 miljoen ter beschikking gesteld. “De overheid zou naar de markt moeten komen en moeten meedelen wanneer de tweede tranche wordt overgemaakt. Indien er belemmerende factoren zijn, moet men die belemmerende factoren ook meedelen. Die factoren moeten dan worden opgelost”, zegt Zunder.
De Centrale Bank kan ook niet aangeven welke hoeveelheid deviezen op korte termijn op de markt beschikbaar zal zijn. Suriname heeft weinig deviezen, dat geconfronteerd wordt met een hoop Surinaams geld. Omdat bijna alle goederen uit het buitenland komen, en onze dienstenbalans zwaar negatief is, ontstaat er een grote belangstelling voor buitenlandse valuta. Dit doet verder kampen het feit dat Suriname een kleine, open maar niet gediversifieerde economie heeft.
De overheid zal volgens Zunder niet alleen moeten trachten de samenleving gerust te stellen, maar concreet moeten aangeven wanneer de tranche van het IMF komt. Zunder praat in de richting van het terugverdienen van vertrouwen op de markt. Ook het beginsel van sociale dialoog dient volgens hem in acht te worden genomen. “De regering wil het alleen doen, maar we zien dat het niet lukt. De regering produceert niet. Het bedrijfsleven produceert. Er moet op korte termijn weer sociale dialoog komen. Vertrouwen moeten we vertalen in actie”, aldus Zunder.

error: Kopiëren mag niet!