SPOORLOOS: Waar is de tram, trein of spoorbaan?

Raadsadviseur Eddy Jozefzoon
Raadsadviseur Eddy Jozefzoon
‘Het Nederlandse bedrijf Strukton gaat een spoorlijn aanleggen in Suriname. Het treinproject kost 130 miljoen Euro en wordt gefinancierd door ING. Een deel van de 150 personeelsleden van een nog op te richten spoorwegmaatschappij gaat in Nederland zijn opleiding volgen. De tram gaat vanuit Paramaribo naar het 30 kilometer zuidelijker gelegen plaatsje Onverwacht lopen. De hoofdstad breidt zich snel in die richting uit. Door de drukte op de overvolle wegen duurt de reis per auto nu vaak meer dan een uur. Met de trein ben je er in de toekomst in een half uur. Het is de bedoeling dat de spoorlijn later nog wordt doorgetrokken naar de internationale luchthaven Johan Adolf Pengel in Zanderij.’ Met deze woorden werd in november 2014 groots door de regering bekendgemaakt dat Suriname in mei 2015 de eerste trein zou zien rijden. ‘Het treinproject past in het sociaal contract dat de president met de bevolking heeft gesloten’, aldus raadsadviseur Eddy Jozefzoon bij de lancering van het project. Suriname zou niet meer achterblijven en zou op een of andere manier meegaan met de ontwikkeling in de wereld. Anno september 2016 is er beeld noch geluid over dit project.
Dagblad Suriname zal enkele (niet alle) ontwikkelingen en uitspraken rond dit project aan u voorschotelen. Of het onwaarheden, halve waarheden, hele leugens of loze beloften zijn, moet u zelf oordelen.

‘Kinderen hoeven straks niet meer om 3.30 uur op te staan om op tijd op school te zijn’
Het project was een kind van raadsadviseur Eddy Jozefzoon. De man die eerder reeds enkele miljoenen euro’s had verspild bij het bestellen van enkele verkeerde biologieboeken voor de lagere school. Jozefzoon gaf bij de lancering van dit project aan dat de bouw ook ingegeven was door de zorg om veilig en comfortabel vervoer van schoolkinderen. “Die hoeven straks niet meer om 3.30 uur op te staan om tegen 7.00 uur op school in Paramaribo te zijn”, stelde Jozefzoon. Ondertussen blijkt dat kinderen naast het vroeg opstaan nu ook extra middelen moeten uitgeven om de school te bereiken. De regering heeft onlangs de materiaalkosten op scholen heringevoerd en zijn bustarieven ook met 20% verhoogd.
Ontwikkeling westen en oosten Indira Gandhiweg
Het veelbesproken treinproject van de regering blijkt naast de lening van Euro 130 miljoen nog extra kosten eraan verbonden te hebben. Deze onthulling deed Jozefzoon in het actualiteitenprogramma Rashied Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal (KAAK). Volgens Jozefzoon had president Desi Bouterse reeds bij de aankondiging hiervan aangegeven dat bij dit project de hele ontwikkeling van het westen en oosten van de Indira Gandhiweg meegenomen zou moeten worden, omdat deze in vooral de regentijd onder zeer erbarmelijke omstandigheden verkeren. Om dit probleem op te lossen, zal er een wegverbreding moeten komen van 6.5 meters, waarnaast alle wegen verhard en voorzien zouden moeten worden van drainagemogelijkheden. Voor de ontwatering is daarom besloten om ex-minister van Openbare Werken, Dewanand Balesar, aan te trekken. Daarnaast zal er voor een geregelde busdienst gezorgd moeten worden. Wat hij wel meegaf, is dat het niet gaat om ‘meer-miljoen-kosten’, maar om kosten die het totaal gebied moeten ontwikkelen.
Zes treinen inzetten voor vrachtvervoer
Jozefzoon gaf aan dat het hier zou gaan om zes treinen, die voor personenvervoer bestemd zouden zijn en zou er ook een verzoek gericht zijn aan Strukton om mogelijkheden te bekijken om deze treinen ook voor vrachtvervoer in te zetten. Dit is ook de oorspronkelijke reden waarom eerder is afgeweken van het plan van de regering om een trambaan aan te leggen. Volgens Jozefzoon kan een tram gemakkelijk ook op een treinspoor rijden, terwijl op een tramspoor een trein dat niet zou kunnen. Volgens de voorlopige planning van toen zouden de treinen vracht naar Zanderij vervoeren tussen 01.00 uur ’s en 05.00 ‘s ochtends. Het project zou drie weken, nadat het was goedgekeurd, worden aanvangen en zou er binnen veertien maanden een duidelijk verschil in de bovengenoemde gebieden te zien zijn.
Spoorbaan moet export stimuleren
De lening wordt daarom door de ING-bank gegeven, omdat de spoorbaan ook de export zal stimuleren. De lening behelst een rentepercentage van rond 3½ procent. Vooralsnog zou de prijs van een kaart door de regering worden bepaald en kon hij niet voor zijn beurt praten. Kinderen tot de leeftijd van 16 jaar en 60-plussers zouden vrijstelling krijgen. Voor oppositieparlementariërs was dit slechts een droomproject, dat middels verspilling van enkele miljoenen bij een haalbaarheidsstudie ervoor moest zorgen dat de zittende regering op 25 mei 2015 weer aan de macht zou komen.
Aannemer betrokken bij grootschalige fraude
In november 2014, kort na de onthulling van het project, werd bekendgemaakt dat het Nederlands bouwbedrijf Strukton, die onlangs een haalbaarheidsstudie heeft gedaan voor de bouw van de spoorlijn van Poelepantje naar Onverwacht in het district Para, geen rooskleurige achtergrond blijkt te hebben. Strukton heeft zijn moederbedrijf, de Nederlandse Spoorwegen, meermalen opgelicht door mee te doen aan de bouwfraude. Oppositieparlementariër Mahinder Jogi sloeg alarm door te stellen dat dit project vergeleken kon worden met het corruptieschandaal van bouwbedrijf Ballast Nedam. Ballast Nedam betaalde vanaf 1997 in termijnen 34 miljoen gulden aan steekpenningen om 2 bruggen te mogen bouwen. Het geld zou onder meer overgemaakt zijn naar toenmalige president, Jules Wijdenbosch, en zijn toenmalige adviseur van staat, nu president, Desi Bouterse. Uiteindelijk ging de gunning van de bouw van de Carolinabrug naar hetzelfde bouwbedrijf.
Geen openbare aanbesteding voor Euro 130 miljoen project
Het hele traject zal Euro 130 miljoen kosten. Echter bleek hiervoor helemaal geen openbare aanbesteding te zijn gehouden en zal het werk vermoedelijk ook gegund worden aan de Nederlandse aannemer Strukton. Ook de opbouw van dit bedrag is onbekend en was zij derhalve ook niet opgenomen in de begroting van het dienstjaar 2015.
Kruistocht tegen corruptie?
Opmerkelijk was de aanstelling van Dewanand Balesar (ex-minister van Openbare Werken) in de commissie, die het treinproject van de regering in goede banen moest leiden. Balesar werd in 2008 tot 2 jaar onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld voor corruptie. De aanstelling van Balesar in de presidentiële commissie is des te opmerkelijker, aangezien president Bouterse tijdens zijn inaugurele speech had aangekondigd een kruistocht tegen corruptie te zullen beginnen.
Deadline wordt verschoven
In januari 2015 zei Jozefzoon in KAAK dat volgens eerdere planning, die een jaar geleden waren gemaakt, een deel van de machines al in mei 2015 zou moeten rijden en de rest zou in augustus 2015 moeten opvolgen. Door verschillende omstandigheden, waaronder de late aanvang van de begrotingsbehandeling, zou deze deadline niet meer gehaald worden.
Parlement kreeg geen inzage in haalbaarheidsstudie
Het parlement leverde op gegeven moment kritiek op het feit dat het geen inzage had gehad in het rapport van de haalbaarheidsstudie, die door spoorwegbouwer Strukton was opgemaakt. De raadsadviseur gaf toe dat dit inderdaad de kwestie was, maar dat dit gedaan zou worden indien de regering al zover was daarmee. Weliswaar gaf hij mee dat de vaste commissies van het ministerie van Openbare Werken en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) reeds in de beginfase een presentatie hierover heeft gehad. Opmerkelijk is ook dat reeds gelden waren besteed bij de haalbaarheidsstudie.
Deadline weer verschoven; nu met een jaar
In april 2015, een maand voor de verkiezingen, besloot het staatshoofd alle grote projecten aan te houden, aangezien de situatie in het land precair was. De president gaf aan dat al deze projecten met een jaar verschoven zouden worden. Jozefzoon gaf in de media aan dat de Surinaamse regering geld nodig had voor de bouw van een nieuwe dijk bij de hoofdstad Paramaribo. Daar vonden onlangs overstromingen plaats. Een andere reden zou volgens Jozefzoon zijn dat president Desi Bouterse het treinproject geen rol wilde laten spelen tijdens de verkiezingscampagne.
Project gaat in januari 2016 door
Jozefzoon gaf achteraf wederom in de media aan dat het project slechts was getemporiseerd en in januari 2016 normaal zou worden voortgezet. Het project was volgens hem niet in de begroting van 2015 meegenomen, maar zou wel opgenomen worden in de begroting van 2016. De begroting van 2016 werd echter zwaar teruggebracht door de financiële malaise in het land. Opmerkelijk is dat de regering helemaal niet meer over deze grote projecten praat en behoorlijk geld reeds verspild is in de voorbereidingsfase. Met de situatie in het land, de verhoging van de nutstarieven en de op hol geslagen koers is Suriname overgelaten aan de grillen van het IMF.
FR

error: Kopiëren mag niet!