Maximaal 2 zittingsperioden voor president Suriname

Politiekanalist Hardeo Ramadhin en politicus Soender Hanoeman
Politiekanalist Hardeo Ramadhin en politicus Soender Hanoeman
Politiek analist Ramadhin vreest dat de regering (een reeds geschreven) nieuwe kieswet in het voordeel van de NDP heeft samengesteld, die zij in naam van de zogenaamde meerderheid wil doordrukken. De strategen binnen de NDP sleutelen al geruime tijd aan een kieswet, die de machthebbers goed uitkomt. Volgens het bestuurslid, Soender Hanoeman van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO), kan het niet zo zijn dat machthebbers wetten en regels maken en/of veranderen om zichzelf te bevoordelen. Deze werkwijze is een greep naar de macht. In een democratisch systeem dienen in de handelingen en de werkwijze van de regering het algemeen belang te prevaleren. Hardeo Ramadhin en het bestuurslid Soender Hanoeman van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) hebben om de tafel gezeten met het Politiek Platform Seti Sranan, onder leiding van Wim Bakker. Onderwerp van gesprek was de in de maak zijnde nieuwe kieswetgeving.
Wat zijn de machthebbers aan het bekokstoven
Ramadhin zegt niet te weten welk kiesstelsel de regering wenst door te drukken. Hij heeft in de loop van de tijd verschillende kieswetdiscussies gevolgd. Er zijn lezingen gehouden, die werden bijgewoond door onder andere de huidige minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, en DNA-voorzitter Jennifer Simons. Toen werd bekendgemaakt dat de regering (lees: NDP) ver gevorderd was met de samenstelling en redactie van een nieuwe kieswet. Er werd gesproken van een gemengd stelsel. Elk van de 10 districten zou 1 zetel toegewezen krijgen. De overige 41 zetels zouden volgens een landelijk evenredigheidsstelsel gekozen worden. Op een andere lezing zei Lothar Boksteen, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau, dat daarvan was afgezien. In plaats daarvan zouden districten elk 2 zetels toegekend krijgen. Ramadhin geeft aan dat hij niet over het ontwerp van de NDP kan praten. Hij zou daarvoor eerst moeten weten wat de machthebbers bekokstoven.
Voordelen van een evenredigheidskiesstelsel
Inleider Hanoeman (PDO-afgevaardigde naar de gesprekken met de Staatscommissie Evaluatie Kieswetgeving, onder voorzitterschap van Jules Wijdenbosch) is voorstander van een evenredig kiesstelsel. Evaluatie van de huidige kieswet is op zijn plaats. Beoordeeld moet worden wat het resultaat is geweest en op basis daarvan bepalen hoe verder te gaan. De eerbiediging en bescherming van minderheden moeten in acht worden genomen. De partij ziet de evenredige vertegenwoordiging, waarbij het totale aantal uitgebrachte stemmen gedeeld wordt door het aantal zetels, als werkbaar. De uitkomst daarvan is de kiesdeler. Het aantal zetels dat een partij krijgt, wordt berekend door het aantal stemmen op die partij te delen door de kiesdeler. Een evenredig kiesstelsel zal politieke partijen dwingen om meer en beter samen te werken. Het meerderheidsstelsel, zoals Suriname die nu kent, zorgt vrijwel altijd voor één sterke partij die de scepter zwaait. De evenredige vertegenwoordiging heeft het voordeel dat bijna alle stemmen meetellen voor de uiteindelijke verhoudingen in de zetelverdeling. Volgens dit systeem maken kleine partijen kans op een zetel. Daardoor zullen partijen genoodzaakt zijn om samen te werken en zullen de tegenstellingen tussen de partijen afgezwakt worden. Dit kan als een voordeel beschouwd worden. In de evenredige vertegenwoordiging moeten de partijen meestal een coalitie vormen, want het komt zelden voor dat één partij de absolute meerderheid behaalt. Er moeten dus compromissen worden gesloten om te kunnen regeren.
Eisen stellen aan kandidaat-volksvertegenwoordigers
De PDO beijvert zich om gedaan te krijgen dat in de nieuwe kieswet verplicht wordt gesteld dat politieke partijen in alle districten kandidaten hebben. Er wordt gehamerd op de noodzaak om een referendum te houden. Dat is een volksstemming, waarmee het volk zich al dan niet kan uitspreken om deze verstrekkende en ingrijpende politieke kwestie te bekrachtigen.
Er zullen in de kieswet eisen gesteld moeten worden aan de kandidaat-volksvertegenwoordigers, die dingen naar een zetel in De Nationale Assemblee, districtsraden en ressortraden. De PDO is voorstander van een maximum van twee zittingsperioden voor de president van de Republiek Suriname.

error: Kopiëren mag niet!