Kleine wetenschappers doen groots onderzoek naar het weer in Brownsweg

Gisteren startte Green Heritage Fund Suriname een vakantieactiviteit in Brownsweg. Kinderen gaan hier in een periode van drie weken echt wetenschappelijk onderzoek doen naar het weer. Dit educatieproject is onderdeel van een groter project (met financiering van de Alcoa Foundation) wat de inwoners van Brownsweg helpt meer vat te krijgen op de voelbare gevolgen van klimaatverandering. Het weer beïnvloedt ons leven iedere dag. Het is belangrijk om een idee te hebben van het weer in jouw omgeving zodat jij jezelf kan aanpassen aan deze weersomstandigheden. Zo is het belangrijk om te weten hoeveel het regent, zodat je genoeg water hebt voor jezelf en eventueel je kostgrondje. Als het hard waait is het verstandig om te zorgen dat alles aan en rondom je huis goed vast zit zodat je geen schade oploopt aan jezelf of aan jouw huis. Inwoners van Brownsweg hebben zelf aangegeven meer te willen weten over het lokale klimaat omdat zij merken dat over de afgelopen tien jaar het weer veranderd is en meer extreem is geworden. Om onderzoek te doen naar het weer is er een echte weerhut geïnstalleerd bij de school. De weerhut heeft een thermometer, een regenmeter en een wolkenkaart. De verzamelde informatie wordt opgeladen in een grote database en gebruikt door klimaatonderzoekers wereldwijd. Naast het doen van metingen bij de weerhut doen de kinderen allemaal andere opdrachten die te maken hebben met het weeronderzoek. Zo gaan ze bijvoorbeeld met een petfles, een eigen thermometer en regenmeter maken. Monique Pool, directeur van GHFS, is vooral verheugd over het praktische aspect van de vakantieactiviteiten. ‘Doordat kinderen zelf het onderzoek uitvoeren, leren ze sneller verbanden te leggen tussen theorie en praktijk. Daarnaast leren de kinderen vaardigheden die ze de rest van hun leven goed kunnen gebruiken zoals: secuur werken, het omgaan met meetapparatuur en het invoeren van gegevens in de computer’ , aldus Pool.
Extra informatie
GHFS maakt gebruik van materiaal van het internationale educatieprogramma Globe (Global Learning and Observations to Benefit the Environment). Dit wereldwijd onderwijsprogramma, opgezet onder voormalig USA vicepPresident Al Gore, voor onderzoek naar natuur en milieu, werd geïntroduceerd op Wereldaardedag in 1995. De afkorting van de naam van het programma, Globe (in het Nederlands: Aarde), staat voor Global Learning and Observations to Benefit the Environment. Met andere woorden: wereldwijd leren en observeren ten voordele van het milieu. De visie van het programma is het bevorderen en ondersteunen van studenten, leerkrachten en wetenschappers om samen te werken aan op hypothese-gebaseerde onderzoeken van de Aarde als een gesloten systeem. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met Nasa (National Aeronautics and Space Administration), Noaa (National Oceanic and Atmospheric Administration) en de Earth System Science Projecten (ESSP’s) van de NSF (National Science Foundation) die allen de bestudering en onderzoek naar het milieu van de Aarde bevorderen.
Over Green Heritage Fund Suriname De Green Heritage Fund heeft als visie het creëren van een maatschappij van personen die bewust werken aan de voortdurende verbetering van hun milieu en een groen, schoon en gezond Suriname bevorderen. De Green Heritage Fund is een organisatie zonder winstoogmerk. De stichting is opgericht om alle Surinamers te bewegen wijze beslissingen te nemen over het duurzaam gebruik van Suriname’s natuurlijke hulpbronnen.

error: Kopiëren mag niet!