Bouva ziet anticorruptiewet binnen korte tijd op agenda

De verdere behandeling van de anticorruptiewet zal mogelijk niet lang op zich laten wachten. “Zo gauw de regering zover is, zullen wij alle moeite maken om deze wet weer op agenda te zetten voor de verdere behandeling”, zegt DNA-vicevoorzitter Melvin Bouva aan Dagblad Suriname. Sinds de laatste behandeling van voornoemde wet op 20 november 2015 is niets meer over dit wetsontwerp gerept. Nadat ex DNA-lid Anton Paal (Palu), de toenmalige voorzitter van de commissie van rapporteurs en Asiskumar Gajadien (VHP) aan het woord waren gekomen, vroeg Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos om te overleggen met de commissie. Er zou een volledige wet komen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de vergadering toen tot nader order verdaagd. Bouva verduidelijkt dat de verdere behandeling niet is aangehouden, maar in de afgelopen periode in parlementair verband verder is voorbereid, waarbij er zelfs stakeholders zijn gehoord. “Wij hebben een zestal arbeidswetten variërend van collectieve arbeidsovereenkomst tot aan uitzendbureaus die nu pending zijn. Daarnaast komt ook de wet op vleesproducten. Het is hectisch, maar de wet komt wel”, benadrukt Bouva. In de afgelopen maand heeft DOE-parlementarier Carl Breeveld wederom een geluid richting de regering en het parlement laten gaan voor de verdere behandeling van de anticorruptiewet. Volgens Breeveld toont het aantal negatieve rapporten van de Centrale Landaccountantdienst (Clad) duidelijk aan dat het nu meer dan nodig is om deze wet te behandelen en aan te nemen. Volgens Bouva is het moeilijk om aan te geven wanneer deze wet precies aan de beurt zal zijn.
Wetgeving op lijn brengen met internationale verdragen
Tijdens de behandeling in eerste ronde is aardig wat kritiek geleverd. Gajadien zei tijdens de behandeling dat het belangrijk is om de wetgeving op lijn te brengen met de internationale verdragen tegen corruptie. Gajadien meent dat er een verplichte verklaring van inkomsten, bezittingen en schulden van publieke functionarissen niet beperkt moet worden tot hen alleen, maar het hele gezin moet meegenomen worden. Ook moet er uitbreiding komen van de personen die een verklaring moeten inleveren, zoals leden van de raden van commissarissen van verschillende bedrijven, maar ook van instellingen zoals Nationale Loterij, Algemeen Bureau voor de Statistiek en Centrale Bank van Suriname. De verklaringen moeten worden opgemaakt door een notaris. Het assembleelid beschreef dat als het aantal instellingen en personen niet uitgebreid wordt, het kabinet van president er buiten valt, terwijl het daar het ook goed mis zit.
Wetgever en regering moeten goed voorbeeld geven
“Het maken van wetten zal doelloos blijken te zijn wanneer wij als wetgevers en als regering niet het goede voorbeeld geven”, zei Paal tijdens de behandeling. Paal merkte op dat er nu reeds meer dan 20 wetten en/of wetsproducten zijn die corruptiebestrijdend kunnen worden aangewend. Desondanks zou er sprake zijn van toename van corruptie. “Waarom komen we nu dan weer met een nieuwe wet? Is het aan de ene kant dat wij primair om het oog van het volk op dit moment met dit wetsproduct komen aanzetten, en wij aan de andere kant op basis van internationale verdragen gehouden zijn om corruptie middels goede wetgeving te bestrijden? Maak nooit een wet of een regel waarvan de naleving niet afgedwongen kan worden of waartoe de bereidheid daartoe niet bestaat.” De politicus zei dat naast regelgeving een goed voorbeeld door de assemblee en regering noodzakelijk is.
FR

error: Kopiëren mag niet!