Henk Ramdin: ‘Suriname zal Surigold-inkomsten in goud beuren’

Henk Ramdin
Henk Ramdin
Naar aanleiding van hetgeen er over de goudsector naar voren is gebracht tijdens de jongste sessie van de Kenniskring Business Group en de Suriname India Investment & Trade Promotion Organization, haakt Henk Ramdin in op inzichten van governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname en de Surinaamse captains of industrie. Als voorzitter van de onderhandelingscommissie, die de overeenkomst tussen Suriname en Newmont tot stand bracht, is ook hij de mening toegedaan dat Surgold zal bijdragen aan het versterken van de economie, maar dat de goudindustrie alleen niet in staat is om Suriname te dragen. De productie buiten goud om zal mede moeten bijdragen om Suriname tot ontwikkeling te brengen.
Wetgeving
Ramdin is het met governer Gersie eens dat het goud van Suriname beter beschermd kan worden. Gersie is de mening toegedaan dat Suriname moet nagaan hoe ons goud echt dienstbaar te maken aan Suriname. Suriname geeft volgens hem goud weg aan concessiehouders, opkopers, bedrijven en exporteurs, die naar eigen inzicht kunnen handelen met het goud als zij hebben voldaan aan belasting- en andere plichten. Er zal wetgeving en andere bindende regels moeten komen om verdere ordening te bewerkstelligen. Ramdin wijst op de clausule in de Suriname-Newmont overeenkomt, waarin aangegeven is dat Suriname zijn deel in de Surigold inkomsten in goud zal beuren.
Suriname Gold Company (Surgold), een onderneming van Newmont en Staatsolie Maatschappij Suriname, geeft hiermee aan dat Suriname er daadwerkelijk werk van maakt om meer uit de strategische delfstof goud te halen. Deze lijn zou kunnen worden doorgetrokken naar de andere goudmijnbedrijven en individuele goudzoekers.
Surigold binnen afzienbare tijd operationeel
Het staatsbedrijf Staatsolie Maatschappij Suriname heeft een aandeel van 25% in deze goudindustrie. Ramdin herinnerde Dagblad Suriname eraan dat Surigold binnen afzienbare tijd operationeel zal zijn. Suriname is alles bij elkaar gerekend goed voor 60% van het profijt. ‘De overeenkomst zit goed in elkaar. Het is een goede deal. Als Suriname voor meer was gegaan, zouden wij het risico hebben gelopen van afketsen van de overeenkomst. Beide partijen dragen bij in de kosten en hebben daarom recht op de output.’ Volgens delfstoffenindustriedeskundige Ramdin heeft in de samenleving de misvatting postgevat dat de productie van Surigold stapsgewijs zal worden uitgevoerd. ‘Dat werkt niet zo. Op dit niveau in het ontginnen en verwerking begint de productie direct op volle toeren. Als Surigold begint, is het full swing. Elke dag dat er niet op capaciteit gedraaid wordt, is verlies. Momenteel zijn er ruim 2.000 personen bezig om de Surigold operation over een paar maanden in productiefase te krijgen.’

error: Kopiëren mag niet!