AZP-directeur: “Het is voor sommigen veel moeilijker om gemotiveerd te blijven”

“Iedereen weet dat het ziekenhuis in financiële problemen verkeert. Het is bekend dat het een slepend probleem is. Wij zoeken met de regering naar korte en langtermijnoplossingen. Op korte termijn is er al een oplossing gebracht met de financiële injectie van SRD 25 miljoen.” Dit zegt Antoine Brahim, directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, in reactie op de laatste ontwikkelingen qua berichtgevingen over de situatie van het ziekenhuis. “Wij zijn op het punt dat mensen kunnen overlijden doordat er niet op tijd zorg verleend kan worden”, stelde intensivist Navin Ramdhani onlangs in een videoproductie van de Suriprofs.
Brahiem zou niet zo ver willen gaan in het formuleren van een uitspraak. “Wij weten allemaal dat er een tekort is aan medicamenten en medische verbruiksartikelen. Daardoor is het moeilijk voor specialisten om hun werk zo optimaal mogelijk uit te voeren. Het is onze primaire verantwoordelijkheid dat de dienstverlening naar de gemeenschap door gaat. De intensivist heeft een persoonlijke uitspraak gedaan. De omstandigheden waaronder onze mensen moeten werken, is niet gemakkelijk. De stress neemt toe. Het is voor sommigen veel moeilijker om gemotiveerd te blijven. Er wordt vaak een beroep gedaan op hun improvisatievermogen. Wij vinden de uitspraak ongelukkig”, stelt Brahim.
Het veiligheidsgevoel heeft volgens Brahim hierdoor een deuk gekregen. Er zijn berichten gelanceerd, alsof zou de ICU gesloten zijn. AZP heeft de zaak middels een persbericht verworpen. Met een financiële injectie is het ziekenhuis blij, maar tegelijkertijd is er aangegeven dat dit bijlange na geen langtermijnoplossing is.
Een langtermijnoplossing betekent dat het inkomen van de ziekenhuizen wordt verhoogd middels de aanpassing van de tarieven die al bijkans drie jaren niet zijn aangeraakt. Het allerbelangrijkste, ligdagtarief, is onlangs aangepast, maar de ziekenhuizen hebben volgens Brahim er daar niet voldoende aan. Het ligdagtarief was vastgesteld op SRD 652 op een koers van SRD 3.35. Op dit moment zit het ligdagtarief ver beneden de US$100. Op zo een manier is het voor de ziekenhuizen moeilijk om de zelfde dienstenpakketten te bieden, die in de Wet op Nationale Basiszorgverzekering zijn opgenomen. Er wordt dus van de ziekenhuizen verwacht dat zij de zelfde diensten verlenen, tegen een lagere prijs, terwijl de uitgaven steeds hoger worden.
“Iedereen in het land verhoogt prijzen, zelfs voor de basisgoederen. Het zal ook voor de ziekenhuizen moeten gelden. Vervolgens zal men met een gemaximeerd budget ook moeten kijken met welke diensten men doorgaat. Dat is geen gemakkelijke opgave. Daarvoor hebben wij eerst wat rust nodig binnen het ziekenhuis. Wij moeten proberen om het ernstig geschonden vertrouwen van de banken en crediteurs van de ziekenhuizen terug te verdienen. Op dat punt, zijn wij goed op weg. De financiële injectie van SRD 25 miljoen biedt AZP in ieder geval ademruimte voor drie maanden”, stelt Brahim.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!