Vuilniszakkenproject nog steeds gepland voor 1 oktober

Het ministerie van Regionale Zaken (RO) had gemikt om het vuilniszakkenproject op 1 oktober te lanceren. De minister had in een eerder interview aangegeven dat zaken zoals prijs, aantal en plaats veelal afhankelijk zijn van de openbare inschrijving die nog niet had plaatsgevonden. Het is wachten op goedkeuring van de Raad van Ministers (RvM), waarna de samenleving geïnformeerd zou worden hoeveel de zakken zullen kosten en waar die te koop aangeboden zullen worden. Er zou verder een overgangsperiode ingevoerd worden om de mensen de kans te geven een transitie maken van de zwarte zak naar de gekleurde zak. Volgens RO-directeur Wilco Finisie is er nog steeds met betrekking tot de launch niet veel te vertellen, omdat het ministerie nog geen feedback heeft gehad van De Nationale Assemblee (DNA). “De belangrijkste factor die van de grond moet komen, is de openbare aanbesteding, anders kan je niet komen tot de productie van de zakken. De voorbereidingen die wij binnen onze invloedssfeer hebben, is afstemming plegen met de commissariaten.” Er is een werkgroep ingesteld door het ministerie om met de bestuursambtenaren te praten en te informeren over het traject.
Gezien het traject dat het ministerie nog moet doorlopen, is de vraag als dit project inderdaad op 1 oktober van start kan. De RO-directeur zegt moeilijk te kunnen inschatten als alles doorgaat op geplande datum of niet. “Ik ken de productiesnelheid van de bedrijven die in aanmerking zullen komen niet. Indien we morgen al de goedkeuring krijgen, kunnen we overgaan tot de aanbesteding en misschien als de toewijzing al over twee weken kan, ligt het helemaal aan de productiesnelheid van het bedrijf. Het is dus moeilijk in te schatten.”
Velen vragen zich af wat het introduceren van de gekleurde zakken zal betekenen voor de zwarte zakken. Volgens Finisie zullen de zwarte zakken in ieder geval niet uit roulatie gehaald worden. “De zakken kunnen voor andere zaken gebruikt worden, zoals het zetten van kleren bij verhuizing en noem maar op. De gekleurde zakken zullen sec gebruikt worden voor vuil dat door de vuilophaaldienst gehaald wordt. Alle andere zaken zullen dus normaal in de zwarte zak gedeponeerd worden”, aldus RO-directeur Finisie.
Er is eerder al besloten dat de districten over de volgende kleuren vuilniszakken moeten beschikken, te weten Paramaribo bruin, Nickerie groen, Para geel, Saramacca roze, Wanica zilvergrijs, Commewijne blauw, Coronie goudkleurig, Marowijne paars, Brokopondo oranje en Sipaliwini wit.

error: Kopiëren mag niet!