Verhevigde controle oostgrens moet Haïtianen tegenhouden

Ingaande het weekend zal de controle aan de oostgrens opgevoerd worden. Zowel vanuit Surinaamse zijde als vanuit de Franse zijde zal meer gepatrouilleerd worden op de Marowijnerivier. De verhoogde activiteit is bedoeld om het illegaal personen- en goederenverkeer tegen te gaan. Boten mogen in de nachtelijke uren vanaf 20.00 uur tot 4.30 uur niet varen op de rivier. Een ieder die de oversteek wenst te doen naar de Franse zijde, moet zich aanmelden bij de immigratiedienst. Hiertoe zijn de verschillende diensten te Albina ook versterkt en zijn er afspraken gemaakt met de douane en de politie.
Afgelopen week werd bekend dat Haïtianen, die Suriname met een toeristenkaart binnenkomen, over land naar Frans-Guyana vertrekken om daar asiel aan te vragen. Uit de statistieken blijkt dat er voor dit jaar meer dan 6.000 Haïtianen naar Suriname zijn gekomen. Van deze groep zijn meer dan 5.500 personen niet teruggekeerd naar Haïti.
Bezoekers die vorige week de oversteek deden naar de Franse zijde, merkten al op dat er zware controle was op persoonlijke documenten, documenten van voertuigen en op goederen. De gendarmerie en de grenspolitie namen alle tijd om iedere persoon te controleren en vragen te stellen. Nu wordt de verscherpte controle ook vanuit Surinaamse zijde uitgevoerd.

error: Kopiëren mag niet!